телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

По-вероятно е тийнейджъри да започнат да пушат, след като са опитали електронни цигари, твърди проучване

По-вероятно е тийнейджъри да започнат да пушат, след като са опитали електронни цигари, твърди проучване

Тийнейджъри, които са опитали електронни цигари, е по-вероятно да започнат да пушат една година по-късно. В проучването са взети предвид и други рискови фактори, свързани с тютюнопушенето.

Проучването, водено от екип изследователи в Обединеното кралство, разглежда данните от малко над 2800 13 и 14-годишни. Тийнейджърите били запитани за употребата им на електронни цигари и цигари, техния социоикономически статус, техните вярвания, свързани с тютюнопушенето, и дали имат приятели и членове от семейството, които пушат.

От онези, които са опитвали електронни цигари, но не и цигари в началото на проучването, 34% казват, че са опитали и цигари, когато са били запитани 12 месеца по-късно, в сравнение с 9% от тези, които не са опитвали електронни цигари в началото.

Когато са изключили влиянието на останалите рискови фактори, като например дали имат приятели или роднини, които пушат, при тийнейджърите, които са пробвали електронни цигари, вероятността да започнат да пушат била все още с четири пъти по-голяма, отколкото при другата група.

Екипът предупреждава, че в тяхното проучване липсва яснота по отношение на механизма, по който употребата на е-цигари предразполага тийнейджърите към употреба на цигари.

В статията казват: „Възможно е употребата на електронни цигари да доведе до иницииране и ескалация на употребата на цигари, като нормализира всякакъв вид употреба на никотин, като подпомога развиването на зависимост към никотин (ако електронните цигари съдържат никотин) или чрез развиване на приятелски мрежи от пушачи и омаловажаване на рискове от тютюнопушенето.“

Те също така твърдят, че тяхното проучване подчертава нуждата от по-стриктно регулиране на продажбата на електронни цигари.

Те пишат: "Ние оценяваме факта, че след нашето проучване, Обединеното кралство направи някои промени в закона, включително въведоха забрана за рекламиране и продажба на електронни цигари на непълнолетни.“

"Освен това нашите заключения подчертават значението на регулирането на рекламирането и продажбата на електронни цигари на непълнолетни в страни без такива мерки, особено като се има предвид, че рекламирането им кара хората да възприемат пушенето от време на време за по-безопасно.“ Откритията идват във време, в което все повече проучвания подсказват, че електронните цигари са важен инструмент за подпомагане на пушачите да спрат тютюнопушенето.

Източник: http://www.pulsetoday.co.uk/clinical/more-clinical-areas/smoking-cessation/teens-more-likely-to-start-smoking-after-using-e-cigarettes-study-finds/20035095.article