телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

„По-леките“ цигари и тези с „по-ниски нива на катран“ е по-вероятно да доведат до рак на белите дробове

„По-леките“ цигари и тези с „по-ниски нива на катран“ е по-вероятно да доведат до рак на белите дробове

Цигарите, които се продават като „цигари с ниско съдържание на катрани“ могат да направят пушачите по-уязвими към развитие на най-често срещаната форма на рак на белите дробове.

Експерти проучват защо случаите на аденокарцином (тумор, който се развива дълбоко в белите дробове) са се увеличили през последните години, докато случаите на други белодробни ракови заболявания са спаднали, въпреки че повече хора са се отказали от тютюнопушенето.

Те откриват връзка с цигарите с малки вентилационни отвори във филтрите, които са въведени преди около 50 години и са пуснати на пазара като „леки“ или варианти „с ниско съдържание на катрани“.

Водещият изследовател д-р Питър Шийлдс казва: „Това е направено, за да се заблудят пушачите, че тези цигари са по-безопасни. Нашите данни предполагат ясна връзка между добавянето на вентилационни отвори и нарастващата честота на белодробен аденокарцином през последните 20 години.“

„Това, което е особено важно, е, че тези дупки все още се добавят към почти всички цигари, които се пушат днес.“

Неговият екип от държавния университет в Охайо е направил задълбочен анализ на съществуващите изследвания.

Според тях малките дупки във филтрите променят начина, по който изгаря тютюнът, като се произвеждат повече химикали, причиняващи рак, които проникват дълбоко в белите дробове.

Авторите, пишещи в Journal of the National Institute, призовават регулаторите да обмислят забрана на вентилационните отвори във филтрите.

Вече е незаконно да се брандират цигарите с думите „light“ (лек) или „с ниско съдържание на катрани“ в САЩ и Великобритания. Хейзъл Чийзмън от Action on Smoking and Health казва, че тютюневите фирми правят „жесток номер“ на пушачите в продължение на десетилетия.

Тя добавя: „Този тип измамно брандиране е причината, поради която всички пакети цигари, които в момента се продават в Обединеното кралство, са сиво-зелени. Бъдещите поколения деца вече няма да бъдат подмамвани.“

Източник: http://www.mirror.co.uk/science/low-tar-light-cigarettes-more-10472731