телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Открит ли е антидот на интоксикацията с канабиноиди

Открит ли е антидот на интоксикацията с канабиноиди

Антидот на интоксикацията със синтетичния канабис „Спайс” може да бъде открит в медикамент за отслабване

Ранни изследвания на Университета „Куин Мери“ в Лондон откриват потенциален антидот, който може бързо да спре интоксикиращите ефекти на канабиса и синтетичните канабиноиди.

Синтетичните канабиноиди като „Спайс” и „Блек мамба” се превръщат в нарастващ проблем особено за младежите, които експериментират, както и за бездомните хора и затворниците, поради това, че са евтини и нямат мирис. Те са по-силни от канабиса и това води до нарастващ брой тежки странични ефекти и нарастване на смъртните случаи.

Проучване, публикувано в Британското списание по фармакология (British Journal of Pharmacology), използва мишки под влияние на ефектите на синтетични канабиноиди, за да се видят ефектите от третирането им с молекула, позната като АМ251.

АМ251 блокира действието на синтетичните канабиноиди върху мозъчните рецептори и води до загуба на свързаните с веществата поведенчески ефекти до няколко минути. Това включва значителна загуба на седация в рамките на 20 минути и загуба на свързаната с нея хипотермия до 40 минути.

Изследователите казват, че най-бързият начин да се разработи антидот би бил да се разработи един от медикаментите за отслабване, познат като римонабант, който също блокира канабиноидната система, върху която действа марихуаната.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-10-antidote-synthetic-cannabis-spice-intoxication.html