телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасни хапчета с логото на Супермен се продават на европейския пазар като екстази

Опасни хапчета с логото на Супермен се продават на европейския пазар като екстази

След обявеното на 26.01.2015 г. предупреждение в Испания, и здравните служби в Англия предупреждават за вероятно продължаващото разпространение на хапчета, продавани като екстази, но съдържащи големи количества РММА (paramethoxymethamphetamine) – по-силен химикал, свързан с определен брой скорошни смъртни случаи и хоспитализации в Испания.

В червените хапчета с логото на Супермен са открити големи количества РММА и с тях са свързани четири смъртни случая в английските градове Ипсуич, Ренделшам и Телфорд само за времето около Коледа и Нова година.

Подобни по описание хапчета се разпространяват също в Холандия, Швеция и Испания, поради което употребяващите във Великобритания и другите европейски страни трябва да бъдат бдителни. Според последното предупреждение от 26 януари таблетките с логото на Супермен са били продавани като екстази в Мадрид и са съдържали високи нива на РММА.

Има информация, че се продават такива червени хапчета, съдържащи само MDMA (екстази), но без лабораторно изследване употребяващите няма как да знаят какво си купуват.

РММА е наркотик, забранен за продажба и притежание във Великобритания (и в България) и има ефекти, подобни на тези на MDMA (химикалът, който нормално се съдържа в екстази). Заради подобните ефекти хапчетата с РММА често се продават като екстази. На РММА му е необходимо по-дълго време, за да подейства, но може да убива в по-ниски дози, отколкото MDMA. РММА може да предизвика бързо и фатално покачване на телесната температура, опасно ускоряване на сърдечния ритъм и сериозно повишаване на кръвното налягане.

Службата по обществено здраве в Англия съветва хората, които употребяват хапчета или мислят да употребят, да вземат предвид следното:

-    Взимането на хапче, в което не знаете какво има, е много рисковано.
-    Ако все пак сте решен да вземете някакъв наркотик, тогава има неща, които могат да бъдат направени, за да се намали рискът.
-    По-добре не взимайте цялото количество, а само малко от него и изчакайте поне един час, докато усетите ефекта.
-    Не взимайте допълнително от наркотика, мислейки, че не действа – може просто действието да е по-бавно.
-    Останете с приятелите си поне за час, след като сте взели нещо.
-    Ако танцувате, си взимайте редовни почивки, за да се охладите малко.
-    Пийте по малко (не повече от половин литър) вода или безалкохолни (безкофеинови) напитки на всеки един час.
-    Ако започнете да развивате симптоми на токсичност (като тежко прегряване, гадене, халюцинации), незабавно потърсете медицинска помощ.
-    Всеки, който страда от сърдечно заболяване, проблеми с кръвното налягане, епилепсия или астма, може да направи опасна реакция към стимуланти, затова е най-добре да ги избягва.

Paramethoxymethamphetamine (PMMA)

1.    Какво е РММА?
РММА е химикал, подобен на MDMA (активната съставка в екстази). От него употребяващите могат да се чувстват бдителни, бодри и пълни с енергия. Заради подобните ефекти РММА понякога се продава като екстази. РММА е аналог на РМА и двете имена често се използват за веществото.

2.    Какви са ефектите на РММА?
РММА има подобни, но по-силни ефекти от тези на MDMA, които в същото време се проявяват по-бавно:
-    Прилив на енергия, от който употребяващите се бодри и бдителни.
-    Усещане, че са в унисон с всичко около тях.
-    Звуците и цветовете са по-силни и наситени.
-    Чувство на обич към приятели и непознати.

Ефектите на РММА се проявяват бавно, така че има риск употребяващият да вземе двойна доза за компенсация, рискувайки фатална свръхдоза. Други рискове са:
-    Повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечния ритъм.
-    Параноя и депресия.
-    Мускулни спазми и силно повръщане.
-    Прегряване и обезводняване (употребяващите трябва да си вземат почивка, за да се охладят и да приемат течности).

3. Под какви имена се продава РММА?
Най-често РММА се продава като екстази, заради факта, че действието му наподобява това на MDMA. Вместо като РММА, веществото се продава под уличните имена за екстази като Червено Мицубиши, Розово екстази, Мицубиши турбо и други. В последните случаи РММА пак се продава като екстази под формата на червени хапчета с логото на Супермен.

4. РММА законен ли е?
РММА е вещество, забранено от закона в България. Неговите внос, производство, продажба и притежание могат да доведат до затвор.

5. Как трябва да бъдат лекувани симптомите от употребата на РММА?
Хората с остри токсични ефекти трябва да бъдат лекувани симптоматично и може да се нуждаят от незабавен прием в Спешно отделение. Тези, които нямат толкова остри психически или физически проблеми, трябва да бъдат насочени за оценка и консултация, също както се постъпва и с другите хора с проблемна употреба на наркотици.

Източник: http://www.nta.nhs.uk/Dangerous%20Superman-branded%20ecstasy%20pills%20still%20available.aspx