телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ново изследване за рисковете при пиещите бременни

Ново изследване за рисковете при пиещите бременни

Риск от по-нисък коефициент на интелигентност на деца, чийто майки са пили по чаша вино на седмица по време на бременността

Резултатите от проведено проучване показват, че има риск жените, които пият само една малка чаша вино на седмица, докато са бременни, да намалят коефициента на интелигентност на децата си. Според учените този ефект се наблюдава при деца, които са уязвими генетично към алкохола.

Вече е добре известно, че злоупотребата с алкохол по време  бременност може сериозно да навреди на нероденото бебе. Но картината не е толкова ясна по отношение на леката или умерената консумация на алкохол. Някои призовават майките да избягват употребата на алкохол напълно, а други казват, че умерената употреба е безопасна.

Резултатите, публикувани онлайн в списание  Public Library of Science ONE,  показват, че гените имат силно влияние върху ефекта на алкохола в утробата. Учените са изследвали четири генетични варианта  на повече от 4000 деца, които влияят на способността на организма да метаболизира алкохола. Освен това са интервюирали майките им за техните навици за пиене, докато са били бременни.

Резултатите от тестовете показали понижаване на IQ за генетично предразположените  деца, чиито майки са консумирали между между една и шест единици алкохол седмично. Единица алкохол е приблизително равна на една малка чаша вино, халба бира или едно стандратно питие от спиртна напитка.

На осем годишна възраст коефициентът на интелигентност е по-нисък средно с близо два пункта  за всяки от изследваните генетични варианти, които децата притежават, но този резултат е налице само ако техните  майки са пили алкохол по време на бременността.

Водещият изследовател  - Рон Грей от Оксфордския университет заяви: "Това е сложно изследване, но посланието е просто: Дори умерени количества алкохол по време на бременност може да има ефект върху бъдещото интелектуалното функциониране на  детето. Така че жените имат една още по-добра причина да избягват  употребата на алкохол по време на бременността.

Резултатите от това изследване са доказателство, че дори и умерената консумация на алкохол, която обикновено се смята за безвредна, влияе върху развитието на детския мозък. Саймън Нюъл от Кралски колеж по педиатрия и детско здраве, заяви: "Ние вече знаем, че на година около 6000 бебета във Великобритания са родени с мозъчно увреждане, физически проблеми, или ментални увреждания в резултат от злоупотреба с алкохол от техните майки по време на бременността. "Невъзможно е да се каже какво представлява "безопасно” количество алкохол, което една майка може да пие, тъй като всяка бременност е различна, така че нашия съвет към майките е не да рискуват със здравето на бебетата си - да не пият алкохол изобщо."

Източник: http://www.irishexaminer.com/ireland/mothers-to-be-risk-childs-iq-with-glass--214020.html