телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нови открития за рисковете и ползите за нервната система от употребата на канабис

Нови открития за рисковете и ползите за нервната система от употребата на канабис

Съставките на канабиса могат да увредят или подобрят паметта в зависимост от възрастта и историята на заболяванията

Изследване, публикувано наскоро, подчертава както опасностите, така и обещаващите приложения на марихуаната за терапевтични цели – изглежда, че в различните моменти от живота ефектите могат да бъдат много различни. Излагането на канабис по време на пренаталното развитие или през юношеството може да навреди на способността за учене и на паметта, нарушавайки комуникацията между различните мозъчни области и разстройвайки нивата на ключови невротрансмитери и метаболити в мозъка. При болестта на Алцхаймер обаче съставки на марихуаната (като психоактивната съставка делта-9-тетрахидроканабинол, ТНС) могат да подобрят паметовите процеси и да облекчат някои от симптомите на болестта. Откритията от изследването са представени на конгреса „Невронаука 2018“, който се организира ежегодно от Обществото за невронаука. Към момента това е най-големият източник на актуална информация в областта на невронауките.

Марихуаната е най-често употребяваният незаконен наркотик в САЩ и се очаква да става все по-популярна, тъй като се легализира във все повече щати. Също така, марихуаната е най-често употребяваният незаконен наркотик от бременни жени, макар вече има данни, че това може да нанесе дългострочни вреди на плода. Много хора започват с употребата на марихуана като тийнейджъри – един особено уязвим период на развитието, тъй като мозъкът все още се развива – въпреки че има доказателства, че това е свързано с повишени рискове. В същото време все повече хора използват канабиса като средство за облекчаване на симптоми при хронични заболявания като епилепсия или множествена склероза. Тези модели на употреба подчертават нуждата от по-добро разбиране на дългосрочните ефекти от употребата на канабис, особено при уязвими групи от населението като тийнейджърите или неродените деца.

Откритията от това изследване сочат следните неща:

  • Излагането на ТНС по време на вътреутробното развитие при плъхове оказва трайни ефекти върху метаболитите в мозъка, правейки животното по-уязвимо за стрес по-късно през живота му (Robert Schwarcz, abstract 609.12).
  • При плъхове, изложени на синтетични съставки, сходни с THC, по време на вътреутробното развитие, по-късно се наблюдават нарушения във формирането на невронни пътеки, касаещи ученето и запомнянето (Priyanka Das Pinky, abstract 424.17.)
  • Употребата на канабиноиди при плъхове в юношеска възраст повишава активността в тези мозъчни пътеки, които са отговорни за изграждането на навици (José Fuentealba Evans, abstract 602.07)
  • При плъхове в юношеска възраст канабиноидите могат да попречат на правилното развитие на определена протеинова решетка, важна за балансиране на възбуждащата и инхибиторната активност в мозъчната област, участваща във вземането на решения, планирането и самоконтрола (Eliza Jacobs-Brichford, abstract 645.09).
  • Дългосрочната употреба на канабиноиди променя метаболизма и връзките между мозъчните региони, участващи в ученето и паметовите процеси при възрастни мишки. (Ana M. Sebastião, abstract 778.08).
  • Лечението на мишки с болестта на Алцхаймер с ТНС подобрява паметта и намалява загубата на неврони, което дава основания да се смята, че е възможна и терапия на заболяването при хора (Yvonne Bouter, abstract 467.14).

„Нашите открития дават ново разбиране за сложните и многопластови ефекти, които канабиса оказва върху мозъка“, казва модераторът на пресконференцията Майкъл Тафф, експерт в областта на злоупотребата с веществата и член на Rзследователския институт Scripps. „Макар да има терапевтичен потенциал в някои ситуации, важно е да придобием и по-добро разбиране за негативните аспекти на употребата, особено при бременните жени, тийнейджърите и хронично употребяващите“.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181106150418.ht