телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нови клетки могат да заместват увредените от тютюнопушенето

Нови клетки могат да заместват увредените от тютюнопушенето

Учени са изследвали белодробни клетки на деца, възрастни, които не са пушили, настоящи и бившите пушачи, за да търсят ДНК мутации. Както се е очаквало, те са открили хиляди мутации в клетките на пушачите и бившите пушачи, включително такива, които предизвикват рак. Въпреки това те са открили изненадващо количество вариация в пробите на бивши пушачи.

Дори при хора, които са пушили много десетки години преди да се откажат, някои клетки са почти нормални. Това подсказва, че те са се появили след спирането на пушенето. Такива клетки не са открити в пробите на настоящите пушачи.

Въпреки че изследването е много малко, това откритие е окуражаващо. То показва, че хората, които отказват цигарите, могат да намалят риска да се разболеят от рак не само избягвайки повече увреждания от продължаване на пушенето, но и защото някои от предизвикващите рак клетки биват заменени с времето.

Това показва, че никога не е твърде късно да се намали вредата от пушенето или да започне възстановяване, въпреки че колкото по-рано се спре, толкова по-висока е вероятността да се избегнат заболявания като рак. Спирането на пушенето може да помогне за по-добро справяне със стреса, по-лесно дишане, по-хубава кожа и зъби.

Учените, провели изследването, са от института Уелкъм Тръст Сангър , Юнивърсити колидж – Лондон и Киотския университет в Япония.

Изследването е експериментално и използва ДНК секвениране на проби от белодробни клетки, взети от 16 души.  На всички тях е правена бронхоскопия по медицински причини, като те са дали съгласие пробите да се използват и в изследването. Генетичното секвениране е технология, която позволява на учените да изучават индивидуални молекули ДНК в клетките.

Експерименталните изследвания обикновено са малки, което означава, че резултатите им са по-малко надеждни в сравнение с тези от по-големи изследвания. Въпреки това те помагат на учените да разберат как функционира тялото, а това спомага за по-добри здравни насоки и създаване на по-добри лечения в бъдеще.

Учените са анализирали пробите по три показателя: средният брой мутации на ДНК във всяка клетка, пропорцията на клетките с предизвикващи рак мутации и дължината на теломерите (те защитават ДНК от увреждане и каква е връзката между нея и мутациите.

Резултатите показват, че възрастта и пушенето увеличават броя мутации в клетките:

  • По средно 22 мутации се добавят с всяка изминала година от живота;
  • Бившите пушачи имат с около 2 330 повече мутации на клетка в сравнение с непушачите;
  • Настоящите пушачи имат с около 5 300 повече мутации на клетка в сравнение с непушачите.

Също така е открита голяма вариация между клетките на едни и също хора, ако са бивши пушачи. Около 20% до 40% от техните клетки имат същото количество мутации като тези на човек на тяхната възраст, който не е пушил. Тези „нормални“ клетки са редки при настоящите пушачи.

Мутациите, които предизвикват рак, не са открити в клетките на децата, но присъстват в 4 до 14% от клетките на възрастни непушачи и в 25% или повече от клетките на настоящите пушачи.

Изследователите казват, че резултатите им са „неочаквани“ и че са открили клетки, предпазващи от рак на белите дробове в пробите на бившите пушачи. Те предполагат, че тези клетки могат да са „потомство на спящи стволови клетки“, които са останали невредими поради липсата си на активност по време на пушенето.

Те добавят: „Посланието за общественото здраве е, че спирането на пушенето на каквато и да е възраст не само забавя натрупването на вреди, но може и да събуди клетки, които не се увредени от минали решения.“

Източник: https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/new-lung-cells-may-replace-tobacco-damaged-cells-after-people-stop-smoking/