телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нови данни показват, че синтетичната марихуана уврежда сърдечната дейност при тийнейджъри

Нови данни показват, че синтетичната марихуана уврежда сърдечната дейност при тийнейджъри

Синтетичната марихуана, позната като K2 или Spice, намалява притока на кислород към сърцето при тийнейджъри и може да предизвика сериозни проблеми като задъхване и болки в гърдите или дори сърдечен удар.

С названието синтетична марихуана се означават растителни смеси за пушене, които са обработени с определени химикали. Те наподобяват ефектите на естествената марихуана. Тези химични вещества се наричат синтетични канабиноиди и употребата им представлява сериозен риск за здравето.

При възрастните K2 има сериозни ефекти върху сърцето и се подозира, че може да причинява внезапна смърт.

Новото изследване, публикувано в The Journal of Pediatrics, се фокусира върху малка група юноши в период от 2 години, които са имали вариращи нива на сърдечни увреждания, основани на лабораторни доказателства за миокардна исхемия (намален приток на кислород към сърцето). Тези увреждания може да не са били забелязани след употребата на K2. Всички изследвани пациенти са момчета и са имали разнообразни симптоми като болки в гърдите, задъхване и палпитации (сърцебиене).

Според водещия автор на изследването, д-р Кларк, резултатите от изследването показват нуждата да се подобри информираността относно синтетичните канабиноиди. Според него дори пациентите да не се оплакват от болки в гърдите, е възможно да има увреждане на сърцето. Без наличието на типичните симптоми, пациентът може да не получи добра медицинска оценка.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/296586.php