телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нова ваксина може да помогне на хората да преодолеят злоупотребата със синтетични катинони

Нова ваксина може да помогне на хората да преодолеят злоупотребата със синтетични катинони

Изследователи са разработили ваксина за едни от най-опасните видове синтетични катинони (известни като „соли за вана“). Ваксината отслабва ефектите на незаконните стимуланти върху мозъка, което би могло да помогне на възстановяващите се употребяващи хора, влезли в рецидив.

Саманта МакКленахан, докторант в Университета на Арканзас за медицински науки, е представила резултатите за новата ваксина на годишната среща на Американското общество за фармакология и експериментална терапия, състояла се през 2018 г. в Сан Диего.

Синтетичните катинони са стимуланти, създадени да имитират ефектите на растението кат (khat). Най-силните химични съединения от този клас наркотици могат да причинят смъртоносни свръхдози, както и животозастрашаващи странични ефекти като органна недостатъчност.

Новата ваксина е насочена към два високо потентни синтетични катинона, известни като метилендиоксипировалерон (MDPV) и алфа-пиролидиновалерофенон (alpha-PVP). „Тъй като химическите структури на тези незаконни наркотици често биват променяни, за да се заобиколят законите, решихме, че е важно да разработим единична ваксина, която ще бъде ефективна срещу повече от един опасен синтетичен катинон“, казва МакКленахан. Резултатите от новото проучване са показали, че гризачите, получаващи ваксината, са произвели големи количества антитела, които са се закрепили здраво към MDPV и alpha-PVP в кръвния поток. Имунният отговор е успял да отслаби стимулиращите ефекти на MDPV за месеци напред. Изследователите са забелязали, че ваксинираните плъхове са проявявали значително по-малко движение, предизвикано от MDPV и значително по-кратка активност, предизвикана от MDPV, в сравнение с неваксинираните плъхове.

„Целта ни е да разработим ваксина, която би била ефективна поне за 6 до 12 месеца, така че да може да бъде използвана като дълготрайна помощ за рехабилитационния процес“, казва МакКленахан. „Вероятно тя ще помогне да се намали концентрацията на наркотика в критичните органи и да намали или елиминира приятния ефект от наркотика. Това може да подобри шансовете на човек да се задържи в рехабилитация, което би могло да увеличи вероятността от успешен завършек на лечението.“

Изследователите планират да продължат тестването на способността на ваксината да предотвратява навлизането на MDPV в мозъка и сърцето, което предизвиква приятните ефекти от наркотика и е водещата причина за неговите опасни странични ефекти.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-04-vaccine-people-salts-abuse.html