телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Никотинът по време на бременност променя гените според ново изследване

Никотинът по време на бременност променя гените според ново изследване

Биомедицинският изследователски екип на лабораторията Akay към Университета в Хюстън (САЩ) докладва в списанието Nature Scientific Reports, че възможно лечение на зависимост може да се намери чрез проследяване на пътищата на значително променени допаминови неврони при новородени, които са били хронично изложени на никотин в утробата. Откритията за променените неврони идват от записи на допаминови и не-допаминови неврони в центъра за пристрастяване в мозъка, наречен вентрална тегментална област (VTA), след хронично излагане на никотин по време на бременност.

Професор Метин Акай и неговият екип отбелязват, че допаминовите неврони в отговор на излагането на никотин по време на бременност, са значително активирани. Това позволява освобождаването на необичайно високи нива на допамин в префронталния кортекс.

Активирането на допамина, известен като хормон, който може да ни накара да се чувстваме добре, може да изглежда нещо хубаво на пръв поглед. Това е невротрансмитер, който пренася информация между невроните и регулира емоционалните реакции. Той ни позволява да виждаме определени неща като награди и насърчава действия, които ще доведат до възнаграждение. Тъй като допринася за тези чувства на удоволствие и награда обаче, той също играе роля в пристрастяването.

"Допаминът може да доведе до раждане на пристрастени към никотин бебета, но след като разберем кои гени, генни регулаторни мрежи и генни пътища са променени, можем да разработим целеви лекарства, които могат да премахнат зависимостта у потомството", казва професор Акай.

Излагането на никотин по време на бременност (ако майката пуши или е на заместваща никотинова терапия) е свързано с нежелани последствия при раждане, както и с когнитивни и невро-поведенчески дефицити.

Лабораторията на професор Акай в миналото е публикувала разработка, показваща, че допаминовите неврони във VTA вероятно са включени в никотиновата зависимост. Сегашната им работа говори за самата природа на здравето, проучвайки как допаминът от потомството, изложено на никотин, променя генната експресия, основен градивен елемент на здравето. Много заболявания са причинени от промяна в ДНК на един-единствен ген.

Екипът на лабораторията Akay включва Рене Ф. Келер, Тина Каземи, Андрей Драгомир и Ясемин М. Акай, доцент по биомедицинско инженерство.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190206091428.htm