телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Микрочип ще може да проследява нивата на алкохол и наркотици в тялото

Микрочип ще може да проследява нивата на алкохол и наркотици в тялото

Американски учени са изобретили микрочип, който се инжектира и чрез който може да се следят нивата на алкохол и наркотици в тялото.

Мъничкият чип е разработен от инженери от Jacobs School of Engineering към Университета на Сан Диего и те се надяват, че един ден той ще бъде използван, за да помага на пациенти със зависимости.

Понастоящем дрегерите и кръвните тестове са най-честите начини за проверка на нивата на алкохол в кръвта, но и двете изискват съдействието на пациента и експертните знания на обучен професионалист.

Това изобретение може да се окаже безценно за тези, които се възстановяват от зависимост, тъй като ще им позволи лесно да измерват и да намаляват нивото на вещества като алкохол в телата им.

„Това е доказана концепция и инструмент, който ще намери място в по-голямата екосистема за лечение“, казва Дрю Хол, водещ проекта и професор по електроинженерство в Jacobs School of Engineering към Университета на Сан Диего.

„Показахме, че този чип може да работи за алкохол, но предвиждаме създаването на други, които могат да откриват различни вещества, с които се злоупотребява. Персонализиран коктейл от чипове се инжектира на пациента, за да се осигури дългосрочно, персонализирано медицинско проследяване.“

Как работи чипът?

Размерите на микрочипа са само един кубичен милиметър и той е проектиран да се постави точно под кожата, в течността между клетките.

Веднъж след като е поставен, биосензорът, който е обвит от ензим, реагиращ на вещества като алкохол, може безжично да предава информация на сензор извън тялото, например като смарт часовник.

„Крайната цел на работата ни е да разработим рутинно, ненатрапчиво устройство за проследяване на алкохол и наркотици за пациентите в програми за лечение на злоупотреба с вещества“, обяснява Хол в прессъобщение.

„Мъничкият сензор, който се инжектира, може да бъде поставен в клиника без хирургична намеса. Той може да помогне на пациентите по-лесно да следват предписания курс на проследяване за продължителни периоди от време.“

Източник: https://www.independent.co.uk/life-style/injectable-microchip-alcohol-drugs-level-body-addiction-scientist-invention-san-diego-a8302741.html