телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Медикамент с канабидиол за лечение на детска епилепсия е одобрен от Европейската агенция по лекарствата

Медикамент с канабидиол за лечение на детска епилепсия е одобрен от Европейската агенция по лекарствата

Компанията GW Pharmaceuticals e получила препоръка за одобрение за продажба на медикамента „Епидиолекс“, който е производно на марихуаната, от Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency – EMA) за употреба като допълнително лечение при два вида припадъци.

Комитетът на EMA по лекарства за хората (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) е одобрил оралния разтвор с канабидиол за употреба заедно с клобазам за лечение на припадъци при синдром на Ленокс-Гасто или синдром на Драве за пациенти на 2 години и повече.

Положителното мнение на CHMP е основано на резултатите от четири рандомизирани изследвания с контролна група от трета фаза, казват от компанията.

Финалното одобрение зависи от Европейската комисия, а тя обикновено следва препоръките на CHMP и ги въвежда в рамките на няколко месеца.

Миналата година лекарството е станало първият одобрен медикамент, базиран на канабис, в САЩ под името „Епидиолекс“ след като регулаторните органи са разрешили използването му при други две форми на детска епилепсия.

Анализатори от Cantor Fitzgerald казват, че не очакват нуждата лекарството да се прилага заедно с клобазам да е проблем. „Като се има предвид, че медицинските нужди на тези пациенти не са посрещнати добре в ЕС, очакваме лекарството да бъде използвано често.“

Те прогнозират, че лечението ще започне през 2020 с първоначални продажби на стойност около 80 милиона долара и пикови продажби за около 500 милиона.

„Епидиолекс” съдържа канабидиол, едно от стотиците вещества в марихуаната, и съдържа по-малко от 0,1% тетрахидроканабинол, психоактивното вещество с характерни ефекти.

Компанията производител отглежда собствена реколта канабис в специални парници във Великобритания, за да осигури постоянство на гените на растенията, от които след това се добива течен разтвор на канабидиол.

Източник: https://uk.reuters.com/article/uk-gw-pharma-epidiolex-ema/european-panel-okays-gw-pharma-cannabis-drug-for-epilepsy-idUKKCN1UL231