телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Мъже срещу Жени: има ли полът значение при възстановяването от зависимост?

Мъже срещу Жени: има ли полът значение при възстановяването от зависимост?

До неотдавна зависимостта се е разглеждала предимно като „мъжки проблем”. През последните години изследванията върху зависимостите разшириха фокуса си и започнаха да се правят проучвания върху различното въздействие на зависимостта в живота и на мъжете, и на жените.

Статистика – разпространение: чисто статистически зависимостите от наркотици и алкохол са по-често срещани при мъжете.

Рискови фактори – те са различни при мъжете и жените. Данните от изследванията показват, че мъжете са склонни да използват наркотични вещества, за да усилия интензивността на преживяванията и да се справят със социални и поведенчески проблеми, докато жените са склонни да използват такива вещества по-често с цел самолечение на емоционални и психологически проблеми.

Последствия от зависимостта: и мъжете и жените страдат от физическата зависимост. Но ако се направи сравнение, жените са склонни да изпитват по-сериозни, свързани с употребата на наркотици, медицински, социални и психиатрични проблеми, отколкото мъжете.

Бариери пред лечението: проучванията показват, че жените, които злоупотребяват с наркотици са по-малко склонни да търсят помощ. Практически въпроси, като например, разходите, грижите за отглеждането на деца, липсата на социална подкрепа, отговорностите в семейството и на работното място, както и по-голямата стигма към жените, които са зависими са част от препятствията, пред които се изправят жените.

Лечението: равен резултат – след като жените започнат своето лечение, вероятността те да постигнат стабилна ремисия или пък рецидив е същата, каквато и при мъжете.

Източник: http://blogs.psychcentral.com/addiction-recovery/2012/10/gender-addiction-recovery/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook