телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Марихуаната може да повиши риска от инсулт и сърдечна недостатъчност

Марихуаната може да повиши риска от инсулт и сърдечна недостатъчност

След анализ на повече от 20 милиона здравни досиета в САЩ изследователи са заключили, че има връзка между употребата на марихуана и повишен риск от инсулт или сърдечна недостатъчност.

Водещият автор на изследването, д-р Адити Кала (Dr. Aditi Kalla) от Einstein Medical Center във Филаделфия и колегите ѝ казват, че техните открития помагат да се хвърли светлина върху възможните странични ефекти от употребата на марихуана и могат да помогнат на лекарите да образоват пациентите си относно тези рискове.

Изследователите са представили своите резултати на 66-тия Научен конгрес на American College of Cardiology, проведен във Вашингтон.

Д-р Кала и колеги са достигнали до резултатите си чрез преглед на информацията за пациенти от голяма база данни. Тя съдържа здравните досиета на повече от 1 000 болници в САЩ, които представляват около 20% от всички болници в страната.

Екипът е анализирал повече от 20 милиона здравни досиета на възрастни между 18 и 55 години, всички от които са изписани от болница между 2009 и 2010 година. Екипът отбелязва, че по време на този период марихуаната е била нелегална в повечето щати.

Употреба на марихуана е идентифицирана в около 316 000 от здравните досиета, или 1,5%.

Екипът е сравнил заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания между употребяващите и тези, които не употребяват.

Изследователите са открили, че употребяващите марихуана са в много по-висок риск от сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, инсулт и внезапна сърдечна смърт в сравнение с тези, които не са употребявали.

„Въпреки че изключихме влиянието на известни рискови фактори, ние открихме по-висок риск от инсулт и сърдечна недостатъчност при тези пациенти“, казва д-р Кала „и това ни накара да мислим, че има нещо друго освен затлъстяване или свързани с храненето странични ефекти за сърдечно-съдовата система.“

Изследването не е създадено да покаже какви са механизмите зад това повишение на риска. Въпреки това изследователите посочват изследвания, според които мускулните клетки на сърцето имат канабиноидни рецептори, а това може да е един от начините, по които наркотикът въздейства върху сърдечно-съдовата система.

Изследователите предупреждават, че тъй като откритията им са основани на данни от болници, те може да не се отнасят за общата популация.

И все пак според екипа резултатите подобряват разбирането на ефектите на марихуаната върху здравето.

„Също както при всички други лекарства без значение дали са по лекарско предписание или не, ние искаме да знаем какви са търсените и страничните ефекти на марихуаната.

Важно е лекарите да знаят за тях, за да можем по-добре да образоваме пациентите и особено тези, които питат за безопасността на канабиса или молят за рецепта за него.“

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316242.php