телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Марихуаната може да ограничава кръвния поток към мозъка според проучване

Марихуаната може да ограничава кръвния поток към мозъка според проучване

Изглежда, че марихуаната пречи на кръвния поток към мозъка, което на теория може да засегне паметта на човек и способността му за разумно мислене според ново изследване.

Мозъчните сканирания на почти 1000 бивши и настоящи употребяващи канабис са показали аномално слаб кръвен поток през мозъците им в сравнение с по-малка контролна група от 92 души, които никога не са употребявали марихуана.

„Разликите бяха поразителни“, казва водещият изследовател д-р Даниел Еймен – психиатър и основател на Клиниките „Еймен“ в САЩ. „На практика всяка област в мозъка, която измерихме, имаше по-слаби кръвен поток и функция при пушачите на марихуана, отколкото в здравата група.“

Кръвният поток е бил най-слаб в хипокампуса на употребяващите канабис, което Еймен смята за най-тревожно.

„Хипокампусът е вход към паметта, за да се сложат спомените в дългосрочно хранилище“, казва Еймен. „Тази област отличаваше здравите хора от пушачите на марихуана по-добре, от която и да е друга област в мозъка.“

За това изследване Еймен и колегите му са оценявали данните от мозъчни сканирания, събрани в девет амбулаторни невропсихиатрични клиники в САЩ. Пациентите са били потърсили лечение за комплексни психологически или неврологични проблеми.

Мозъчните сканирания са направени с технология, наречена компютърна томография с единична фотонна емисия или SPECT, която може да бъде използвана, за да проследява кръвния поток из цялото тяло.

Изследователите са открили в базата данни 982 пациенти, които са били диагностицирани с разстройство, свързано с употребата на канабис. Хората с тази диагноза са употребявали марихуана в такава тежка степен, че тя е засегнала здравето им, работата им или семейния им живот.

Изследователите открили, че могат по сигурен начин да различат мозъците на употребяващите канабис като проверят кръвния поток към хипокампуса. Смята се, че употребата на канабис пречи на формирането на спомени като потиска функцията на хипокампуса, който е ключовият център за памет и учене в мозъка.

„В нашата страна се засилва мнението, че марихуаната е безвредна, че е добро лекарство и че трябва да бъде легализирана“, казва Еймен. „Това проучване директно оспорва тази идея“.

Двадесет и шест американски щата и Окръг Колумбия в момента имат закони, легализиращи канабиса под някаква форма, главно за медицински цели.

Макар пушенето да е лошо за мозъка, Еймен казва, че кръвният поток е бил намален дори при употребяващите марихуана, които не пушат наркотика, а го поглъщат.

„Видяхме го също при хора, които не пушат, които приемат марихуаната в сладкиши или я поглъщат по други начини“, казва той.

Макар проучването да не установява директна причинно-следствена връзка, изследователите за заключили, че лекарите трябва да помислят добре, преди да препоръчат марихуана в лечението на някой с болест на Алцхаймер.

Откритията „повдигат важни въпроси за въздействието на употребата на марихуана върху нормалната функция в области на мозъка, важни за паметта и мисленето“, казва Мария Карийо от Асоциацията за Алцхаймер.

„Продължителният недостатъчен кръвен поток може да увреди и в крайна сметка да убие клетки навсякъде в тялото“, казва Карийо. „Тъй като мозъкът има една от най-богатите мрежи от кръвоносни съдове в тялото, той е особено уязвим. Тези съдове доставят хранителни вещества на мозъка и отвеждат отпадъчните продукти, което е жизненоважно за нормалната когнитивна функция.“

Но Карийо добавя: „Не можем да кажем от това изследване дали марихуаната увеличава риска за когнитивен упадък или Алцхаймер.“

Други експерти се безпокоят, че употребяващите канабис, които са се подложили на сканиране на мозъка, са търсили лечение за психиатрични проблеми. Тези експерти казват, че това би могло да изопачи резултатите.

Например, проучването докладва, че 62% от хората в групата на употребяващите марихуана са имали разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, 47% са имали увреждане на мозъка от травма и 35% са имали тежка депресия.

„Изглежда като че ли всички употребяващи канабис са били насочени към клиниките заради някакъв проблем, докато здравите хора от контролната група не са били“, казва Митч Ърлиуайн, член на консултативния съвет на NORML, които се застъпват за легализация на марихуаната. Той също така е професор по психология в Държавния университет на Ню Йорк в Олбъни.

Неврологът д-р Тери Файф от Финикс, Аризона, е съгласен с Ърлиуайн.

„Наистина искаме да знаем, че единственото различно нещо между двете групи е употребата на марихуана, а тук не можем да кажем това“, казва Файф, член на Американската академия по неврология.

Файф добавя, че изследването не показва степента на употребата на марихуана от участниците извън тяхната диагноза за разстройство, свързано с употребата на канабис. „Не е ясно точно какви употребяващи са били те“, казва той.

Файф заключава, че възможната връзка между марихуаната и болестта на Алцхаймер се нуждае от допълнително изследване.

„Не бих казал, че марихуаната е рисков фактор, но би могла да бъде утежняващ фактор за болестта“, казва Файф. „Ако е вярно, че канабисът намалява функцията на хипокампуса, това на теория може да направи паметта малко по-лоша, но Алцхаймер е много по-сложен от просто памет.“

Докладът от изследването е публикуван в научното списание Alzheimer's Disease.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2016-12-pot-restrict-blood-brain.html