телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Марихуаната и психичните заболявания: ниските нива на допамин може да играят роля

Марихуаната и психичните заболявания: ниските нива на допамин може да играят роля

Нов преглед предлага по-дълбоко вникване в това как дългосрочната употреба на марихуана може да има негативно влияние върху психичното здраве. Открити са съществени доказателства, че наркотикът променя системата за възнаграждение в мозъка, като засилва негативните емоции и намалява мотивацията.

Според проучването има достатъчно доказателства, за да се предположи, че марихуаната намалява нивата на допамин в мозъка – невротрансмитер, който играе ключова роля за ученето, движението, мотивацията, емоциите и възнаграждението.

Ниските нива на допамин са свързани с промени в настроението, силна умора, депресия и липса на мотивация. Недостигът на допамин е доказан при редица неврологични състояния, включително болест на Паркинсон и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Ръководителят на проучването проф. Оливър Хоус от Imperial College London във Великобритания и екипът му наскоро са публикували резултатите си в списанието Nature.

Според Националното проучване за употреба на наркотици и здраве от 2014 г., в САЩ има около 22 млн. и 200 хил. употребяващи марихуана, което я прави най-употребявания нелегален наркотик в страната.

Дългосрочната употреба на марихуана е свързана с редица психиатрични състояния, включително шизофрения, тревожност и депресия, но механизмите, стоящи зад тази връзка, са неясни.

Имайки предвид увеличаващата се легализация на марихуаната за медицински цели и забавление, изследователите много биха искали да научат повече за това как наркотикът засяга мозъка.

За последното си проучване проф. Хоус и екипът му са направили преглед на многобройни проучвания, изследвайки как главната психоактивна съставка в марихуаната – тетрахидроканабинол (THC) – въздейства на мозъка.

Излагането на ТНС има дълготрайни ефекти върху допаминовата система

Според изследователите вече има „съществени доказателства“ при проучванията на животни и хора, че дългосрочното излагане на ТНС води до понижаване на нивата допамин.

„Доказателствата, с които разполагаме, показват, че излагането на ТНС води до сложни, разнообразни и потенциално дълготрайни ефекти върху допаминовата система“, обясняват авторите. „Тези ефекти включват повишени нервна проводимост и освобождаване на допамин в отговор на острото излагане на ТНС и понижаване активността на допаминергичната система, свързано с дългосрочната употреба.“

Екипът вярва, че този ефект може да обясни защо хората, които имат дългосрочна употреба на марихуана, са в повишен риск от психични проблеми.

Текущо изследване с животни показва, че употребата на марихуана първоначално повишава допаминовите нива, подхранвайки чувството за възнаграждение, което според екипа може да предложи обяснение на въпроса защо някои употребяващи развиват зависимост към наркотика.

Но авторите посочват и към някои ограничения в тази област. „Поначало проучванията с животни са твърде кратки, а на животните не се дава канабис многократно или в комбинация с други вещества“, отбелязва проф. Хоус.

Обръщайки се към пропуските в изследванията с марихуана

Изследователите отбелязват също някои пропуски в проучванията, като например липса на такива, които оценяват какво се случва с допаминовата система, след като употребата на марихуана е прекратена.

Нещо повече, екипът отбелязва, че е важно да се научи повече за това как употребата на марихуана засяга развитието на мозъка, тъй като някои жени употребяват наркотика в началото на бременността, преди да са разбрали, че очакват дете.

„Имайки предвид увеличаващата се употреба на канабис, особено сред младите хора и жените, които може да са бременни, проучванията с животни са необходими, за да се разберат ефектите от дълготрайната употреба на канабис върху развиващия се мозък по контролиран начин, който не е възможен при проучванията с хора“, казва проф. Хоус.

„Тези изследвания трябва също да използват техники, които могат да бъдат адаптирани и използвани в изследванията с хора и да представят по-добре човешките модели на употреба.“

Докато по-нататъшни проучвания върху ефектите на марихуаната са наистина оправдани, изследователите вярват, че тяхното сегашно проучване помага да се разшири нашето разбиране.

„Променящите се модели на употреба на канабис, включително пушенето му чрез електронни изпаряващи устройства и яденето на продукти с марихуана, означават, че е жизненоважно да разберем дългосрочните ефекти на канабиса върху мозъка. Това ново изследване помага да се обясни как някои хора стават зависими към канабиса, като ни показва, че една от главните му съставки – ТНС, променя деликатния баланс на химикалите в мозъка“, казва съавторът на проучването д-р Майкъл Блумфилд от Imperial College London.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/314222.php?utm_content=bufferaa121&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer