телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Майките, лекуващи се от зависимост, чиито деца взимат участие в лечението, се възстановяват по-бързо

Майките, лекуващи се от зависимост, чиито деца взимат участие в лечението, се възстановяват по-бързо

Майките в терапия за зависимост към алкохол или наркотици се възстановяват по-бързо, ако децата им взимат участие в терапевтичните сесии според първо по рода си изследване.

Изследователите са открили, че жените, участващи във фамилна терапия, която включва и техните деца на възраст от 8 до 16 години, по-бързо намаляват употребата на алкохол, марихуана и кокаин в рамките на 18 месеца в сравнение с майки на индивидуална терапия.

„Това е първото изследване, което изследва ефективността на фамилната терапия при майки, които употребяват вещества“, казва Наташа Слезник, водещ автор на изследването и професор по хуманитарни науки в Ohio State University.

„Междуличностният стрес, особено в рамките на семейството, е важен фактор за употребата на наркотици и алкохол. Така че е разумно включването на децата в терапията да помага на майките със зависимост да се подобрят с времето.“

„Фамилната терапия обикновено не е част от опциите за лечение за майки, но това изследване показва, че би трябвало да е.“

В изследването се включили 183 майки, които търсели амбулаторно лечение и отговаряли на диагностичните критерии за зависимост към алкохол или наркотици. Всички те имали поне по едно биологично дете между 8 и 16 години.

Някои майки били включени в програма от 12 сесии, наречена екологично базирана фамилна терапия. Тя се фокусира върху подобряване на социалните взаимоотношения, емоционалната свързаност и уменията за решаване на проблеми между членовете на семейството.

Други майки били включени в индивидуална терапевтична програма, наречена здравно образование за жени.

Всички участници били подложени на оценка в началото на изследването и след това три, шест, 12 и 18 месеца по-късно.

Употребата на вещества била оценена чрез структурирани интервюта с майките, в които изследователите пресметнали процента дни на употреба на алкохол, марихуана, кокаин и опиоиди през последните 90 дни.

Майките и децата в първата група участвали в 10-минутна задача за взаимодействие в началото на изследването и след това 6 и 18 месеца по-късно. Изследователите наблюдавали тяхното взаимодействие и оценили качеството на връзката между майките и децата им.

Резултатите показват, че всички майки са намалили употребата на алкохол, марихуана и кокаин, но при тези във фамилна терапия това се случило по-бързо.

Изключение били майките, които употребявали опиоиди – при тях и в двете групи се наблюдавало намаляване на употребата без особени разлики в темпото.

„Различните наркотици засягат семейната динамика по различни начини и ни трябват повече изследвания, за да определим защо опиоидите се повлияват различно от фамилната терапия“, казва Слезник. Според нея фамилната терапия вероятно е по-ефективна за майки, които се борят с повечето проблеми, свързани с употребата, защото тя се справя със стреса в семейството, който допринася за употребата.

Изследователите се надявали, че оценката на различията във взаимодействието на майките и децата преди и след лечението ще им помогне да определят дали промените във фамилната динамика са ключът към успеха на фамилната терапия, но резултатите не потвърдили тази връзка. Слезник казва, че тя все още вярва, че я има, но че в изследването били включени твърде малко участници, за да бъде доказана.

Предварителни данни от други изследвания на същите изследователи показват, че фамилната терапия не помага само на майките – тя повлиява и психичното здраве на децата.

„Децата обикновено не са включени в терапевтичния план на майките, но би трябвало да са. Те трябва да се справят с употребата на майките по много начини. Включването им в терапията може да помогне и на тях, и на майките.“

Източник: http://www.news-medical.net/news/20161102/Mothers-in-therapy-for-substance-use-recover-faster-if-children-take-part-in-treatment-study-shows.aspx