телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Люксембург ще бъде първата европейска страна, която ще легализира канабиса

Люксембург ще бъде първата европейска страна, която ще легализира канабиса

Люксембург призовава съседите си от Европейския съюз (ЕС) да смекчат законите си за наркотиците, след като люксембургският здравен министър потвърди плановете страната да стане първата в Европа, която ще легализира производството и употребата на канабис.

„Политиката по отношение на наркотиците, която провеждахме през последните над 50 години, не проработи“, казва Етиен Шнайдер пред изданието Politico. „Като забранихме всичко, просто го направихме по-интересно за младите хора... Надявам се, че всички ще придобием по-непредубедено отношение към наркотиците.“

Очаква се гражданите над 18-годишна възраст да могат да си купуват законно наркотика с цел употреба за забавление най-късно до две години. Държавата ще регулира производството и разпространението чрез агенция за канабиса.

Очаква се проектното законодателство да бъде направено обществено достъпно по-късно тази година, давайки повече детайли за видовете канабис, които ще се продават, и за размера на данъка, който ще бъде наложен.

Шнайдер казва, че законодателството вероятно ще забранява на нерезиденти да купуват канабис, за да се избегне канабисовият туризъм. Вероятно и отглеждането на растението вкъщи ще бъде забранено.

Притежанието на пет грама или по-малко от наркотика от непълнолетни на възраст 12-17 г. няма да бъде криминализирано, но тези, които нарушават по-щедрите закони, ще получават сурови наказания според проекта.

Шнайдер казва, че има силното желание да насърчи другите страни от ЕС да последват пътя на Люксембург.

Споразумение между три партии в правителствената коалиция ще осигури законодателството най-късно до пет години.

Ако последното влезе в сила, Люксембург ще се присъедини към Канада, Уругвай и единадесет американски щата в пренебрегването на Конвенцията на ООН за контрола на наркотиците, която обвързва подписалите я страни да ограничат „изключително за медицински и научни цели производството, износа, разпространението на вноса, търговията, използването и притежанието на наркотици“, включително на канабис.

Люксембург вече е легализирал употребата на канабис за медицински цели. Притежанието на малки количества за употреба за забавление също е декриминализирано, но закупуването, продажбата и производството остават незаконни.

Шнайдер и правосъдният министър на Люксембург Феликс Браз са посетили миналата година парник в Смит Фолс, Канада, за да наблюдават масовото производство на канабис от корпорацията Canopy Growth.

Уругвай става първата страна в света, която създава законен национален пазар за марихуана след легализирането на наркотика през 2013 г., а Канада последва този пример през 2018 г.

Канадците могат да поръчват продукти с марихуана през уебсайтове, управлявани от провинциите или от регулирани частни търговци на дребно, и да я получават в домовете си по пощата.

Люксембург ще последва Канада и ще легализира притежанието на 30 грама канабис. Данъчните приходи ще бъдат влагани в образование за наркотиците и програми за лечение на зависимости.

Двама представители на Consumer Choice Centre, базирана в САЩ неправителствена организация, са посетили Люксембург през април, за да предложат съвети за законодателството.

Един от спорните въпроси е дали да се забрани употребата на канабис на обществени места, с което има риск от дискриминация срещу наемателите и хората с ограничени средства. Длъжностните лица препоръчват да се позволи употребата на наркотика на точно определени обществени места.

В Холандия, европейската страна, която вероятно най-силно се свързва с либерално отношение към употребата на канабис, неговата употреба за забавление, притежанието и търговията технически са незаконни. Страна има „политика на толерантност“, съгласно която употребата за забавление се приема в рамките на определени граници.

Във Великобритания притежанието, отглеждането, разпространението и продажбата на канабис остават незаконни. Хората, които биват заловени с наркотика, са изправени пред максимум от пет години затвор, глоба с неограничен размер или и двете. Част от полицейските сили са обявили, че повече няма да преследват целево употребяващите за забавление, а тези, които притежават по-малко от 28 грама, могат да получат предупреждение или да бъдат глобени на място.

Статутът на канабиса по света

Уругвай легализира употребата за забавление, производството и продажбата на канабис през 2013 г. Единствено на аптеките е разрешено да продават наркотика и има по-малко от 20, които го правят в страна с 3,5 милиона население. Клиентите трябва да се регистрират при регулатора и не могат да купуват повече от 10 грама на седмица. Налични са четири различни сорта.

Канада легализира притежанието на 30 грама канабис, сушен или пресен, за хората, които са на 18 или повече години, през 2018 г. Наркотикът може да бъде закупен от търговци на дребно, лицензирани от съответната провинция. В провинциите и териториите без регулирана структура за продажби на дребно хората могат да закупуват канабис онлайн от производители с федерален лиценз.

Съгласно „политиката на толерантност“ в Холандия прокурорите си затварят очите за нарушаването на определени закони. Технически притежанието, употребата и търговията с наркотика са незаконни, но властите разрешават на лицензирани заведения – coffee shops – да продават канабис в своите помещения и да съхраняват по 500 грама на място във всеки един момент. Полицията си затваря очите за хората, притежаващи 5 грама или по-малко. Но тъй като производството остава незаконно, заведенията често са принудени да търгуват с престъпни банди, за да си осигурят наркотика.

Източник: https://www.theguardian.com/world/2019/aug/07/luxembourg-to-be-first-european-country-to-legalise-cannabis?CMP=Share_AndroidApp_Tweet