телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Лоши новини за тези, които смятат, че алкохолът е „здравословен“

Лоши новини за тези, които смятат, че алкохолът е „здравословен“

Всички сме виждали заглавията, които обобщават накратко проучванията по въпроса защо умерено количество алкохол всеки ден не носи вреда и че всъщност може да допринесе за здравето на сърцето ни.

Ново изследване на университета в Гьотеборг в Швеция подсказва, че протективните ефекти на алкохола се наблюдават само при хора с определен генотип. И шансът да си от хората с именно такива гени, не е много голям – изчислено е, че само 15% от популацията попадат в тази група.

„Нито умереното пиене, нито този генотип сами по себе си нямат силен защитен ефект. Комбинацията им обаче изглежда, че намалява риска от развитие на коронарна болест на сърцето“, казва професор Лорън Лиснър, един от авторите на изследването.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Alcohol през месец октомври.

Изследователите достигнали до своите заключения, след като анализирали генома и сравнили навиците на пиене на две случайно избрани групи: 618 души с коронарна болест на сърцето и контролна група от 2 921 души.

Участниците от двете групи попълнили въпросници, които обхващат какви видове алкохол пият, колко често и други фактори като пушене, правене на физически упражнения, семеен статус и отдих.

След това изследователите анализирали кръвта на участниците от двете групи, за да проверят гена CETP. Той регулира преноса на холестерол от периферните артерии към черния дроб, което спомага за намаляването на риска от коронарна болест на сърцето. Изследване от 1995 г. показва, че процесът се повлиява положително от присъствието на алкохол, но последващи изследвания не са потвърдили резултата.

Откритието на настоящото изследване е, че хора с определена вариация на гена CETP демонстрират най-силната връзка между по-нисък риск от коронарна болест на сърцето и прием на умерени количества на алкохол. Нужни са още проучвания по темата, но има надежда, че обикновен тест евентуално ще може да показва към коя категория принадлежи даден човек според един от авторите на изследването – професор Даг Теле от Университета на Гьотеборг.

„Като се има предвид, че знаем какви са тези механизми, един ден може да е проста задача да правим генетични тестове, с които да определяме дали даден човек е в щастливите 15 процента. Би било полезно да знаем това, когато даваме съвети за здравословна употреба на алкохол.“

Това е вторият път, в който изследване показва връзка между консумация на алкохол, добро състояние на сърцето и този специфичен генотип. Първото е вече споменатото изследване от 1995 година, в което участвали 1 236 мъже от Северна Ирландия и Франция. Настоящото изследване включва мъже и жени, но откритата връзка между генотип, употреба на алкохол и предпазване от сърдечно заболяване е по-силна при мъжете отколкото при жените. Тази разлика обаче може да се дължи на ниския брой жени в изследването – 165.

Източник: http://www.huffingtonpost.com/2014/11/13/alcohol-coronary-heart-disease_n_6148502.html