телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Летливите вещества, които се вдишват, могат да „разтворят мозъка“

Летливите вещества, които се вдишват, могат да „разтворят мозъка“

Здравните служители предупреждават, че практиката на вдишване („дишане“) на разтворители или други използвани в домакинството химикали може да има необратимо въздействие върху жизненоважни органи, включително върху мозъка. Предупреждението е направено, след като здравни професионалисти са забелязали нарастване на броя малки деца, употребяващи летливи вещества в Бризбейн, Куинсланд (Австралия).

Джереми Халиер, директор на Обществената здравна служба „Биала“ в Бризбейн, казва, че проблемът със злоупотребата с летливи вещества става все по-очевиден през последните шест месеца:

„Наясно съм, че в Бризбейн изглежда да има увеличен брой много малки деца, които използват разтворители или инхаланти.“

Скорошно нарастване на броя смъртни случаи в Куинсланд също така подтиква местната полиция да осъществи двуседмичен проект за информиране на обществеността.

„Разтваряне“ на мозъка

Летливите вещества в инхалантите в повечето случаи действат като депресанти заради техния ефект върху централната нервна система.

Когато биват изложени на въздух, съединенията се изпаряват и при вдишване се абсорбират от кръвта в мастните тъкани, стигайки и до мозъка. Всички съединения са мастноразтворими, което означава, че могат лесно да навлязат в мозъка и да започнат да го „разтварят“.

„Всички летливи вещества достигат много бързо до мозъка и променят начина, по който се предават сигналите в него. Това може да доведе до загуба на съзнание... и по-нататък ефектите може да прогресират“, казва Джереми Халиер.

Халиер по-рано оприличава въздействието върху централната нервна система на „потапяне на мозъка в разтворител“, но сега е актуализирал тази аналогия: „Представете си нещо, направено от пластмаса. Да кажем, че сега го нагреете и то ще загуби формата си. Бихме могли да направим същата аналогия с ефектите от разтворител върху мозъка.“

Халиер добавя, че хората, които вдишват разтворители всекидневно, наистина увреждат развитието на мозъка си.

Деветгодишни деца се занимават с „дишане“ на химикали

Социални работници са докладвали, че са забелязали и деветгодишни деца да „дишат“ химикали, макар в повечето случаи децата да са на възраст между 12 и 14 г.

Инхалантите могат да засегнат жизненоважни органи като черния дроб, бъбреците и особено мозъка. Употребяващите започват да губят чувствителност в ръцете и стъпалата, както и да губят координация и мисловни способности. В най-лошите случаи се стига до смърт, което може да се случи доста бързо.

„Това без съмнение звучи крайно, но не мисля, че е рядкост... нещата могат да се объркат, когато човек не е напълно в съзнание, за да предпазва дихателните си пътища“, обяснява Халиер.

„Разтворителите могат да увредят сърцето, проводната тъкан на сърцето, водейки до аритмия и сърдечно увреждане по този начин... има много широк спектър от ефекти и някои от тях може да се проявят доста рано“, казва Джереми Халиер.

Изостряне на съществуващи проблеми

Хората често са склонни да употребяват инхаланти като начин за облекчаване на симптомите на друг проблем, като например недиагностицирано психично заболяване или тежки емоции и промени в настроението. Но злоупотребата с летливи вещества може да влоши тези проблеми и да засили чувството на уязвимост или тревожността например.

Мари Тийсън от Центъра за изследване на психичното здраве и употребата на вещества „Матилда“ казва, че при първата употреба инхалантите често предизвикват повишаване на нивата на мозъчните невротрансмитери:

„Но след време мозъкът привиква към това и човек започва да се нуждае от наркотика, за да се произведат тези химикали в мозъка, попадайки така в омагьосан кръг.“

Уейн Хол от Центъра за изследване на юношеската злоупотреба с вещества към Университета на Куинсланд казва, че младите хора често използват наркотиците като механизъм за справяне. Той добавя, че много хора, употребяващи летливи вещества, особено ако употребата е прекомерна, са в по-голям риск от неврологични усложнения.

„Интоксикацията няма да им помогне да се справят, нито ще им помогне много за проблемите, които първоначално са ги довели до употребата... няма да им помогне да спрат да се чувстват зле, депресирани, тревожни и така нататък.“

Хол подчертава, че това какви ще бъдат точните ефекти върху такива съществуващи проблеми зависи от химикалите в инхалантите, но много изследвания са открили, че употребяващите се поставят в повишен риск от психични разстройства.

Той предупреждава също, че инхалантите често стават „входна врата“ към употребата на незаконни вещества: „Често пъти младите хора, които употребяват тези продукти, стигат до употреба и на много други наркотици, така че се получава доста лош коктейл.“

Източник: https://www.news-medical.net/news/20190926/Volatile-substances-inhaled-during-chroming-may-e28098dissolve-the-braine28099.aspx