телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Лекарите във Великобритания се обръщат към алкохола и наркотиците заради професионално прегаряне и тормоз

Лекарите във Великобритания се обръщат към алкохола и наркотиците заради професионално прегаряне и тормоз

Хиляди лекари са обръщат към алкохола и наркотиците, за да се справят с професионалното прегаряне и тормоза в работата си, разкрива един от водещите общопрактикуващи лекари във Великобритания.

Екип, създаден, за да помага на медиците за свързани с работата им проблеми с психичното здраве, е открил, че повече от една четвърт от тях разчитат на алкохол и лекарства с рецепта, за да се справят със стреса.

Д-р Клеър Джерада, ръководител на Програмата за здраве на практикуващите лекари и бивш председател на Кралския колеж за общопрактикуващи лекари, предупреждава, че работата в Националната здравна система на Великобритания понастоящем представлява „професионален риск“ и че, ако не се предприемат действия, „няма да има персонал, който да работи в Системата“.

Трудности с финансирането, недостиг на персонал и „безкрайни реорганизации“ са подтикнали 10% от 32 000 лекари в Лондон да търсят помощ от Програмата, казва тя. Много от тях страдат от състояние, „на практика идентично“ с посттравматичното стресово разстройство.

„Хората сънуват кошмари, плачат на път за работа, преживяват отново отминали ситуации“, казва тя.

„Това, което чуваме, е, че тези лекари са канарчетата в мината и че Националната здравна система, която всички обичаме и уважаваме, всъщност ни разболява.“

Д-р Джерада казва, че алкохолът е най-широко разпространеното вещество за злоупотреба сред лекарите, имащи проблеми със зависимост. Но веднъж започнали лечение, казва тя, след шест месеца лекарите имат с 80% по-добри постижения във въздържанието, отколкото хората от общата популация.

Проблемите често се натрупват, казва тя, защото на лекарите все повече им липсва време да се разтоварват след травматични преживявания.

„Работейки в Спешното отделение, можеш да върнеш към живота бебе, което после умира и след това трябва незабавно да се отърсиш от ситуацията“, казва тя.

Тя разкрива, че Програмата за здраве на практикуващите лекари сега ще бъде разпространена за общопрактикуващите лекари из Англия – сектор, който преживява особено остра криза с набирането на персонал и задържането му.

„Това е много голям проблем и ако не се заемем с него, той ще разруши Националната здравна система, защото няма да има персонал, който да работи в нея“, казва тя.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/09/one-in-ten-nhs-doctors-in-london-turn-to-alcohol-and-drugs-in-bi/