телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

В една от всеки пет „легални дроги“ има незаконни вещества, а около половината от таблетките екстази не съдържат никакво MDMA

В една от всеки пет „легални дроги“ има незаконни вещества, а около половината от таблетките екстази не съдържат никакво MDMA

Според доклад на Уелския проект за нови наркотици и идентифициране на нови вещества (WEDINOS) 21% от наркотиците, които се считат за легални, съдържат контролирани вещества. Друго откритие е, че почти половината от таблетките или гранулите, които се продават за екстази, не съдържат никакво MDMA. Това е веществото, което би трябвало да е в тях.

Докладът заключава, че много от пакетираните „маркови“ продукти, които се продават в определени магазини или по интернет, съдържат повече от един наркотик.

Тези открития показват, че хората никога не могат да са сигурни какво има в така наречените „легални дроги“. Новите психоактивни вещества на пазара в Уелс и Европа са заплаха, защото употребяващите ги са в риск от сериозни вреди. За момента дълготрайният им ефект не е проучен.

От WEDINOS са анализирали 1 350 проби психоактивни вещества в периода 2014 – 2015 година, което е с 25% повече от предишния период.

Пробите са подадени от анонимни лица и от организации, включително служби, които се занимават с младите и с проблемите, свързани с вещества, нощни клубове и барове, спешна помощ и полицията.

Средната възраст на хората, които са предали проби, е 36 години, но варира между 14 и 68 години.

Източник: http://www.walesonline.co.uk/news/health/one-five-legal-highs-contain-10830743