телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Легализирането на канабиса има влияние върху употребата му от младите хора

Легализирането на канабиса има влияние върху употребата му от младите хора

Според ново проучване на изследователи от Дартмут юноши, живеещи в щати, в които е разрешена медицинската употреба на марихуана и множество места, където тя се продава, са по-склонни да опитат нови методи за употреба на канабис като консумация на храни с марихуана и пушене чрез вапоризация, в по-млада възраст от тези, които живеят в щати с по-малко места за разпространение. Изследването ще излезе през август в списанието „Drug and Alcohol Dependence“.

„Това изследване е провокирано от два мотива - нуждата да се разбере дали и как променящият се правен статут на канабиса може да засегне децата и възможността социалните медии да се използват като епидемиологичен метод за събиране на информация“, казва Джейкъб Бородовски, докторант в Дартмутския институт за здравна политика и клинична практика и Центъра за технологии и поведенческо здраве, и водещ автор на изследването. „Ако е вярно, че някои елементи на легализация променят начина, по който младите хора употребяват канабис, тогава трябва да отделим повече ресурси за разбиране на важните последици (добри или лоши) на конкретните разпоредби, включени в различните закони за канабис в страната.“

Бородовски и колегите му са проучили връзките между законите за легалния канабис (като разрешаване на места за продажба, домашно отглеждане и т.н.) и модели на употреба на канабис сред младежите, използвайки онлайн проучвания, разпространявани чрез Facebook, което се оказва надежден метод за генериране на географски разнообразни извадки от специфични подгрупи на младежи, употребяващи канабис.

„Данните ни предполагат връзка между степента на регулаторен надзор на законния канабис и склонността на децата към изпробване на нови начини за употреба на канабис“, казва Бородовски. „Мисля, че трябва да започнем по-широка национална дискусия за това как най-добре да проектираме правилата за производство и разпространение на законния канабис, за да смекчим потенциалните вреди за общественото здраве“.

Тъй като легализирането на канабис бързо се развива както в медицинската, така и в рекреационната употреба, разбирането на ефекта на законите върху младите хора е от решаващо значение. Тази група е особено уязвима към неблагоприятните ефекти на марихуаната и на нея е присъщ повишен риск от развитие на зависимост към канабис.

„Използването на социалните медии за разпространение на уеб анкети е полезен метод за епидемиологично проучване, който ни позволява бързо да събираме данни от различни географски райони за въпросите, свързани с канабис, които не се задават в традиционните, спонсорирани от държавата, проучвания за употреба на наркотици“, казва Бородовски. „Надявам се, че можем да използваме тези и други видове резултати, за да създадем разумни закони за канабис, които се основават на данни, а не на анекдоти“.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170627105316.htm