телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Лечението с метадон потиска отделянето на тестостерон у мъжете

Лечението с метадон потиска отделянето на тестостерон у мъжете

Необходимо е да се обърне внимание на потискането на тестостерона при мъжете, лекуващи опиоидната си зависимост с метадон

Изследване на Университета McMaster в Канада показва, че лечението с метадон влияе на тестостероновите нива при мъжете, но не и при жените.

В доклад, публикуван от списанието Scientific Reports, изследователите казват, че лечението на зависимостта може би трябва да се промени, за да се обърне повече внимание на този страничен ефект.

Проучването показало, че мъжете, употребяващи метадон, имат значително потиснати нива на тестостерон, а именно, че те са с около 25% по-ниски от тези на мъжете, които не употребяват опиоиди. При жените, употребяващи метадон за лечение, тестостероновите нива не били особено засегнати, дори взимайки предвид менструалния цикъл.

Ниските нива на тестостерон при мъжете са свързани с лошо качество на живот, както и с еректилна дисфункция, умора и смущения в настроението.

„Очакваме, че лечението на недостига на тестостерон ще подобри резултатите от метадоновата терапия за пациентите“, казва д-р Зина Самаан, главен изследовател в проучването.

„Също така лекарите трябва да се уверят, че на пациентите са им предписвани най-ниските дози опиоиди за ефективно лечение, включително метадон, за да се минимизира потискането на тестостерона.“

Тя добавя, че това е специфичен проблем в Канада, която е вторият най-голям потребител на опиоиди в света.

Д-р Самаан е доцент в департамента по психиатрия и поведенчески невронауки на Медицинското училище Michael G. DeGroote към Университета McMaster.

Изследването включва информация от 231 пациента с опиоидна зависимост, получаващи метадон в Онтарио, както и 783 местни жители, които не употребяват опиоиди.

Изследването е финансирано от Мрежата за лекарствена безопасност и ефективност (Drug Safety and Effectiveness Network) на Канадските институти за здравни проучвания и Департамента по психиатрия и поведенчески невронауки към Университета McMaster. Проведено е от Програмата за геномика на населението на Центъра за изследвания Chanchlani към Университета McMaster и Центровете за лечение на зависимости в Онтарио.

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/ )
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола
Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/281583.php