телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Лечение на хепатит С на нестопанска организация, което струва 300 долара, е ефективно колкото неговата алтернатива за 84 000 долара

Лечение на хепатит С на нестопанска организация, което струва 300 долара, е ефективно колкото неговата алтернатива за 84 000 долара

Лечение на хепатит С на достъпна цена е показало, че е безопасно и ефективно, с висока степен на успешност при пациентите, включително и при трудните за лечение случаи. Резултатите от промеждутъчно клинично изпитване предлагат надежда за 71 милиона души, живеещи с това заболяване по света.

Очаква се лечението да струва 300 американски долара за 12 седмици или 3,50 долара на ден в Малайзия, където заедно с Тайланд са проведени изпитванията. Това е само частица от цената на другите лекарства за хепатит С, произвеждани от големите фармацевтични компании, които често струват десетки хиляди долари.

„Инициатива за лекарства за пренебрегвани заболявания“ (Drugs for Neglected Diseases initiative, DNDi), нестопанска организация, работи с египетския производител на лекарства Pharco Pharmaceuticals, за да предложи комбинирано лечение на хепатит С от две таблетки – равидасвир (ново лекарство) и софосбувир – на държави, които не могат да си позволят да плащат високите цени, искани от американските компании Gilead и AbbVie. Работата отнема повече време от очакваното, но с последните резултати е направена голяма стъпка.

Междинните резултати от изпитванията във фаза II/III на 301 души са били представени миналата година в Париж. Изследванията са финансирани от организацията „Лекари без граници“, която е един от основателите на DNDi. Сред основателите е и френският институт „Пастьор“.

От DNDi казват, че 97% от пациентите са били излекувани след 12-седмично лечение с комбинираното лекарство. Дори трудните за лечение случаи като хора с ХИВ или чернодробна цироза са показали висок процент на излекуване – съответно 96% и 97%.

Хепатит С е вирусна инфекция, пренасяна чрез кръвта, която може да доведе до цироза на черния дроб, рак и смърт. Тя засяга над 71 милиона души по света и причинява смъртта на 400 000 души всяка година. Макар от няколко години да има високоефективни лекарства, заради високата им цена по-малко от 3 милиона души се лекуват.

Американската фармацевтична компания Gilead е намалила цената на лекарството си Harvoni, както и на други лекарства за страните с нисък и среден доход, но тя все още е твърде висока за правителствата, за да могат да разгърнат масови програми за лечение на хепатит С.

Лекарството Harvoni струва около 48 000 долара за 12-седмичен курс в Малайзия и 12 000 долара в Чили. Предишното лечение на Gilead със Sovaldi е струвало 1000 долара за таблетка или 84 000 долара за 12 седмици. Цената е различна по света и е най-висока в САЩ.

Gilead са били подложени на натиск от техния американски конкурент AbbVie, които през 2017 г. са пуснали ново лекарство за хепатит С – Mavyret, с по-кратък 8-седмичен курс на лечение и с цена от 26 400 долара.

Bernard Pécoul, изпълнителен директор на DNDi, казва: „Резултатите показват, че комбинацията софосбувир/равидасвир е сравнима с най-добрите терапии на хепатит С, съществуващи днес, но цената ѝ е достъпна и би могла да позволи алтернативен вариант в държавите, които са изключени от програмите за достъп на фармацевтичната компания.“

Очаква се лечението да бъде налично в Малайзия до две години. DNDi е сключила и споразумения в Латинска Америка да предостави терапията за 500 долара за 12-седмичен курс с уговорка да свали цената до 300 долара.

Клиничното изпитване с лекарствата, произведени от Pharco Pharmaceuticals, е проведено от DNDi и съфинасирано от Министерство на здравеопазването на Малайзия.

Новото лекарство е било тествано и върху 300 пациента в Египет, които имат различни генетични характеристики, със 100% излекуване. Допълнителни изследвания се провеждат в Южна Африка и Украйна, за да се обхванат всичките шест генотипа на заболяването.

Източник: https://www.theguardian.com/science/2018/apr/12/non-profits-300-hepatitis-c-cure-as-effective-as-84000-alternative