телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кокаинът предизвиква зависимост по-лесно, отколкото се е смятало

Кокаинът предизвиква зависимост по-лесно, отколкото се е смятало

Според ново изследване хората, които употребяват кокаин за развлечение, може да са по-близо до развиване на зависимост, отколкото мислят.

Дори сред употребяващите, които не са зависими, визуални стимули, свързани с употребата, предизвикват отделяне на допамин в област на мозъка, която е отговорна за силното желание за употреба. Изследването е публикувано в медицинското списание Scientific Reports.

Допаминът е вещество, което кара хората да търсят удоволствие, и изследователите знаят от години, че кокаинът предизвиква отделяне на този невротрансмитер.

Изследването подсказва, че дори единичната употреба на кокаин може да предизвика зависимост.

„Изследването осигурява доказателства, че характерна мозъчна активност на хора, които са зависими, се среща на много по-ранни етапи, отколкото повечето от нас са си представяли,“ казва проф. Марко Лейтън, експерт по невробиология на употребата на наркотици в Университета МакГил в Монреал, Канада.

При хората със зависимост визуалните стимули като виждане на някой да употребява кокаин често са достатъчни за отделяне на допамин.

Това отделяне на допамин, предизвикано от стимула се измества към област в мозъка, наречена дорзален стриатум, за която се счита, че е особено важна за момента, когато хората започват да губят контрол над поведението си.

За да се постигне по-добро разбиране на това колко скоро се наблюдава този ефект, екипът на Лейтън използва позитронно-емисионна томография (ПЕТ), за да види какво се случва в дорзалния стриатум на употребяващите за развлечение.

Учените създават персонализирани стимули чрез заснемане на участниците, докато употребяват кокаин в лабораторията с приятел, с когото преди са употребявали. В следваща сесия участниците биват сканирани докато гледат видеото.

Излагането на тези стимули повишава едновременно желанието за употреба и отделянето на допамин в дорзалния стриатум.

“Натрупването на тези мозъчни „спусъци“ може да доведе хората по-близо до ръба, отколкото осъзнават,“ казва проф. Лейтън.

Откритията подчертават и важността на ранната помощ за избягване на тежките последствия от зависимостта, твърди той.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2017/may/26/cocaine-more-addictive-than-first-thought-study-finds?CMP=Share_iOSApp_Other