телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кокаинът и марихуаната могат да увеличат смъртността при младите пациенти с инфаркт на миокарда

Кокаинът и марихуаната могат да увеличат смъртността при младите пациенти с инфаркт на миокарда

Употребата на кокаин и/или марихуана присъства при около 10% от пациентите с инфаркт на миокарда (ИМ) на възраст до 50 г. и е свързана с увеличена смъртност според изследване, публикувано онлайн в списанието на Американския колеж по кардиология (American College of Cardiology).

Ерсилия ДеФилипис, доктор по медицина от Женската болница „Бригъм“ в Бостън, и колегите ѝ са изследвали разпространението на употреба на кокаин и марихуана сред пълнолетни хора, получили първия си инфаркт на миокарда на възраст до 50 г. Били са прегледани регистрираните данни за пациенти, постъпили в болницата с ИМ тип 1 между 2000 и 2016 г. Били са включени данни за 2097 пациента с ИМ тип 1, които са били проследявани за период от средно 11,2 години.

Изследователите са открили, че общо 10,7% от пациентите са имали употреба на кокаин (4,7%) и/или на марихуана (6%). Процентът на случаите на диабет и хиперлипидемия (високо ниво на холестерол или на триглицериди в кръвта) бил значително по-нисък сред хората, употребяващи наркотици, докато тютюнопушеното било значително по-вероятно. След приспособяване на резултатите според различни променливи, е била открита взаимовръзка между употребата на кокаин и/или марихуана и значително по-високата смъртност поради сърдечно-съдови или изобщо всички причини (коефициент на риска 2,22 и 1,99 съответно).

„Тези открития подсилват сегашните препоръки за скрининг на младите пълнолетни с ИМ за употреба на вещества и подчертават нуждата от консултиране, за да се предотвратят бъдещи неблагоприятни случаи“, пишат авторите.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-03-acc-cocainemarijuana-mortality-younger-mi.html