телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Канабисът е по-вреден за мозъците на тийнейджърите, отколкото алкохолът

Канабисът е по-вреден за мозъците на тийнейджърите, отколкото алкохолът

Тийнейджърите, които употребяват канабис, нанасят дълготрайни вреди върху своите развиващи се мозъци, според канадско проучване. Според него въздействието на марихуаната върху мисленето, паметта и поведението е по-лошо, отколкото пиенето на алкохол.

Изследователите от Университета в Монреал подканват тийнейджърите да отложат употребата на канабис колкото могат повече.

Изследването проследява и тества 3 800 юноши в период от 4 години, започвайки от 13-годишна възраст.

Пиенето на алкохол и употребата на наркотици като канабис в ранна възраст предизвикват проблеми с когнитивните способности като учене, внимание и взимане на решения, както и постиженията в училище.

Това изследване показва, че тези проблеми се увеличават с нарастването на употребата на канабис – и ефектите са дълготрайни, за разлика от тези при употреба на алкохол (https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2018.18020202).

Тийнейджърите от 31 канадски училища давали информация за употребата си на алкохол и наркотици веднъж годишно. Техните мозъчни функции също били тествани веднъж годишно в училище чрез компютърни тестове за когнитивни способности.

Развиващи се мозъци

Въпреки че нивата на употреба на канабис в изследването са ниски в сравнение с употребата на алкохол, 28% от тийнейдъжите споделят, че употребяват. За сравнение, 75% от тийнейджърите казват, че пият алкохол поне от време на време.

Проф. Патрисия Конрод, водещ автор на изследването от департамента по психиатрия в Монреал, казва, че е очаквала алкохолът да има по-силно въздействие върху мозъците на тийнейджърите. Но вместо това изследването открива по-големи увеличения на грешките в когнитивните тестове при тийнейджъри, които употребяват канабис, докато те употребяват наркотика и след като са спрели. Тези ефекти се наблюдават при работната памет, мисленето и способността за контрол на поведението.

„Техните мозъци все още се развиват и канабисът въздейства на този процес“, казва проф. Конрод. „Те трябва да отложат употребата колкото е възможно повече.“ Тя също така казва, че откритията подчертават важността на програмите за превенция на употребата на наркотици.

Канабисът може да предизвика зависимост и употребата увеличава риска от развитие на психоза, особено при юноши. Спирането на употребата може да предизвика абстинентни симптоми като проблеми със съня и резки смени на настроението според експерти.

Изследването е публикувано в списанието American Journal of Psychiatry.

Източник: https://www.bbc.com/news/health-45732911