телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Канабис и тютюн: учените разкриват дългосрочните ефекти

Канабис и тютюн: учените разкриват дългосрочните ефекти

Списанието Frontiers in Psychiatry е публикувало резултатите от изследване на навиците при употреба на тютюн и канабис.

Изследването е проведено от докторант в University College London. Прессъобщението дава подробности:

Много употребяващи смесват канабис с тютюн не само, за да спестят пари, но и защото тютюнът може да увеличи ефективността на вдишването на канабисовия дим. Но това смесване може да повиши риска от зависимост.

„Зависимостта към канабис и зависимостта към тютюн се проявяват по подобни начини, затова често пъти е трудно да се отделят една от друга при хора, които използват и двата наркотика“, казва водещият автор Чандни Хиндоча, докторант в Отделението по клинична психофармакология в University College London. „Канабисът е по-малко пристрастяващ от тютюна, но тук показваме, че смесването на тютюн и канабис снижава мотивацията за спиране на двата наркотика.“

Ключовите открития на изследването със заглавие No Smoke without Tobacco: A Global Overview of Cannabis and Tobacco Routes of Administration and Their Association with Intention to Quit са следните:

•    Хората, които употребяват едновременно канабис и тютюн, е 5,1 пъти по-вероятно да развият зависимост към канабис.
•    Пушенето на тютюн заедно с канабис засилва симптомите на зависимостта към канабис и повишава вероятността от рецидив.
•    В сравнение с тези, които имат само зависимост към канабис, тези, които имат също и зависимост към никотин, страдат от по-тежки психосоциални и психиатрични последствия.

Данните от проучването са събрани от над 30 000 участници, изследвани като част от Глобалното изследване за наркотиците през 2014 г. (Global Drug Survey). Водещият автор Чандни Хиндоча дава малко контекст на откритията:

„Хората по света употребяват канабис по различни начини, които се наричат също начини на прием. В повечето случаи употребата на канабис по света е незаконна, така че информацията за това как хората го приемат е минимална. Често пъти хората го пушат заедно с тютюн и все още не се знае как добавянето на тютюн ще промени ефектите на канабиса.“

„Използвайки данните от Global Drug Survey 2014, ние откриваме, че 65% от хората по света пушат канабис заедно с тютюн. Например във Великобритания 75% от участниците в изследването предпочитат джойнтове с тютюн. Открихме също, че предпочитанията за смесване на канабиса с тютюн са свързани с понижена мотивация за спиране на тютюна и до някаква степен за спиране на канабиса.“

Докладът на Хиндоча предлага някои стъпки към намаляване на вредите като използване на изпарители и когато е възможно, да се употребява тютюн отделно от канабиса.

Източник: http://volteface.me/cannabis-tobacco-effects-study/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=SocialWarfare