телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Канабис и алкохол: икономически и социални последствия

Канабис и алкохол: икономически и социални последствия

Общественото мнение и легалният статут на канабиса се променят в САЩ. В щатите Аляска, Колорадо, Орегон и Вашингтон притежанието и продажбата на канабис за медицински и немедицински цели са легални. Други 15 щата обмислят легализирането на употребата за развлечение. Това обуславя нуждата от подробно изследване на ефектите и рисковете от употребата.

Водещ автор на проучването е Магдалена Серда от Калифорнийския университет. Екипът ѝ е провел подробно изследване на социалните и икономическите аспекти на засилената употреба на канабис в сравнение с тези на алкохола.

Злоупотребата с алкохол е по-вероятна причина за трагични събития като катастрофи и насилие, но при сравнение на ефекта на канабиса и алкохола върху взаимоотношенията, престъпността и образованието резултатите не са толкова категорични.

Броят на факторите, които трябва да се имат предвид, е голям и това прави труден анализа и интерпретацията на резултатите. Те включват вероятността употребяващите канабис или алкохол да употребяват и други вещества; легалния статут на канабиса, който означава, че употребяващите могат да са свързани с други незаконни дейности или пратени в затвора. Това може да има негативни последици, които не са пряко свързани със самия канабис. Освен това хората със засилена употреба на канабис от ранна възраст може да имат някакво психично разстройство или социални и икономически проблеми вкъщи.

Проучването на Серда се опитва да отстрани влиянието на колкото се може повече замърсяващи променливи.

Използвани са данни от 947 човека. 18% от тях са счетени за зависими към марихуана на поне една оценка, а 15% - за редовно употребяващи.

Според Серда, екипът е открил, че „редовно употребяващите канабис са изпитали социална мобилност надолу и повече финансови проблеми, свързани със заеми и малки приходи в сравнение с тези, които не споделят за толкова редовна употреба“. Тя добавя, че „хората с редовна и дълготрайна употреба са демонстрирали повече антисоциални поведения на работа като кражби на пари или употреба на лъжи, за да бъдат назначени, имали са повече проблеми във взаимоотношенията като насилие между интимни партньори и контролиращо поведение“. Тези открития останали константни след премахване на влиянието на фактори като социоикономически проблеми в детството, по-нисък коефициент на интелигентност, по-високи нива на импулсивност, криминални обвинения, злоупотреба с алкохол или други вещества.
За злоупотребяващите с канабис е по-вероятно да имат тежки финансови затруднения, като например проблеми с намиране на пари за храна.

Мофит, психолог от университета Дюк и Института по психиатрия на Кралския колеж в Лондон, обобщава откритията така: „Канабисът може да е по-безопасен за здравето от алкохола, но не и за вашите финанси.“

Изследователите напомнят на читателите, че тяхното изследване не подкрепя или отхвърля аргументи за легализирането на канабиса, а просто показва, че канабисът не е безопасен за тези, които го употребяват дълго време.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/308283.php