телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са ползите от намаляването на алкохола?

Какви са ползите от намаляването на алкохола?

През януари милиони хора не пият алкохол като част от кампанията „Dry January”. Тя е популяризирана от британската организация Alcohol Concern и целта ѝ е да окуражи хората да спрат пиенето за един месец.

Много хора мислят, че спирането на алкохола само за един месец надали ще има значим ефект върху здравето им, но голяма част от участниците споделят, че сънят им се е подобрил, имат повече енергия и са отслабнали.

Друга полза от включването в инициативата е намаляването на консумацията на алкохол в следващите месеци. Изследване, публикувано в Health Psychology през март, показва, че тези, които са се включили, са намалили пиенето през следващите 6 месеца.

Ползите за здравето от намаляването на приема на алкохол

Много от рисковете за здравето от пиенето на алкохол са свързани с прекалено интензивната му употреба в дългосрочен план. И все пак дори и тези, които пият умерено или малко, могат да имат ползи от намаляването на употребата.

Отслабване

Алкохолните напитки съдържат много калории; стандартна чаша вино съдържа около 121 калории, а една бира – около 150. Поради това дори само няколко напитки в седмицата могат да допринесат за напълняване.

Този ефект може да се избегне чрез намаляване на консумацията на алкохол. Проучване на Alcohol Concern показва, че около 49% от хората, които се включват в Dry January, отслабват и имат повече енергия.

Калкулаторът за калории на NIAAA може да ви помогне да разберете колко калории консумирате чрез алкохола.

По-добро настроение

Едно или две питиета могат да подобрят настроението ви в събота вечер например, но този ефект надали ще е дългосрочен. Консумацията на алкохол и особено в големи количества може да въздейства на невротрансмитерите, които регулират настроението и да повиши риска от тревожност, стрес и депресия.

Намаляването на алкохола вероятно ще подобри настроението ви.

По-добър сън

Изследвания са показали, че алкохолът може да наруши съня. Д-р Джон Шнийрсън, директор на центъра за съня в болницата „Папуърт“ във Великобритания, препоръчва да не се пие преди лягане, защото иначе могат да се нарушат нормалните модели на сън.

„Дълбокият сън е този, по време на който тялото се възстановява и алкохолът може да попречи на това“, обяснява той. „С преминаването на ефекта на алкохола, тялото може да излезе от дълбокия сън и да влезе във фаза на REM-сън, в която събуждането е много по-лесно. Затова хората се будят само след няколко часа сън, когато са пили.“

Според проучване на Alcohol Concern 62% от взелите участие в Dry January са споделили, че сънят им се е подобрил.

По-здрав стомах

Дори малко количество алкохол може да раздразни стомаха и така да повиши производството на киселини.

Това може да доведе до възпаление на стомашната лигавица или иначе казано - гастрит. Симптомите включват болки в стомаха, повръщане и диария. С намаляването на алкохола такива проблеми могат да бъдат по-слабо изразени или да бъдат напълно избегнати.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/314875.php