телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как да наричаме някой, който употребява хероин?

Как да наричаме някой, който употребява хероин?

Първото по рода си проучване, което пита хората, употребяващи хероин, как биха искали да бъдат наричани, открива, че най-добре е да се използва език, насочващ вниманието първо към личността. Изразите, в които се споменава злоупотреба или зависимост, обикновено са най-неподходящите.

По време на съществуващата опиоидна криза (в САЩ) много изследователи и лекари сега използват термини, поставящи личността на първо място, като „човек с разстройство, свързано с употреба на вещества“ вместо етикети като „наркоман“, но малко изследвания са фокусирани върху езиковите предпочитания на тази популация. Сега това първо проучване на изследователи от Колежа по обществено здраве към Университета на Бостън (BUSPH) и на Медицинския колеж към Университета на Масачузетс (UMMS), публикувано в списанието Addiction, открива, че хората, започващи лечение заради употреба на хероин, често наричат сами себе си „наркомани“, но предпочитат другите да ги наричат „хора, употребяващи наркотици“.

„В края на краищата, изследователите, лекарите и семействата не трябва автоматично да използват същите изрази, които хората, употребяващи хероин, използват за себе си, а вместо това да ги питат за техните предпочитания“, казва д-р Майкъл Стайн, старши автор на проучването и професор в BUSPH. „Разбира се, повечето хора искат просто да бъдат наричани по име.“

Изследователите са се допитали до 263 души, подложени на лечение в програмата Stanley Street Treatment and Resources program във Фол Ривър, Масачузетс. Изразите, с които повечето участници не искат никога да ги наричат, са „злоупотребяващ с хероин“ и „хероиново зависим“ и повечето от тях не харесват жаргонни изрази.

„Хората, които употребяват хероин, често се оплакват от взаимодействието със здравните специалисти, поне отчасти заради неуместния език, използван от специалистите – което се приема, понякога с право, като знак на неуважение“, казва Стайн. „Такъв антагонизъм не може да е добър за клиничните резултати.“

„Надяваме се, че това изследване ще даде тласък на бъдеща работа, поставяща в центъра си перспективите на хората, употребяващи наркотици, и която ще започне да установява връзката между езика, използван от хората, за да опишат себе си и ангажираността с лечението“, казва водещият автор на проучването д-р Екатерина Пивоварова, доцент по психиатрия в UMMS.

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/buso-wtc071619.php