телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как алкохолът влияе на качеството на съня

Как алкохолът влияе на качеството на съня

Ново изследване, проведено от финландски учени, добавя още един риск към вече известните негативни влияния на алкохола като намалена продължителност на живота, по-бързо стареене, риск от рак и др. То оценява ефекта от консумацията на алкохол върху възстановителната функция на съня. Водещият автор е Джулия Пиетила от Факултета по биомедицински науки и инженерство в Tampere University of Technology, а изследването е публикувано в списанието JMIR Mental health.

Пиетила и колеги са анализирали данни от 4 098 мъже и жени на възраст между 18 и 65 години, чиято вариабилност на сърцето (HRV) е измерена в реални условия чрез специално устройство.

Учените използват записи на вариабилността на сърцето от минимум 2 нощи: една, в която участникът е консумирал алкохол и една, в която се е въздържал. Вариабилността на сърцето се отнася до вариациите във времето между ударите на сърцето, които са регулирани от автономната нервна система. Тези данни позволяват на изследователите да оценят качеството на съня на участниците през първите три часа след употреба на алкохол, която попада в три категории – ниска, умерена и висока според телесната маса на участниците.

Резултатите показват, че алкохолът намалява възстановяващата функция на съня. Ниската употреба на алкохол намалява физиологичното възстановяване, което сънят обикновено осигурява, с 9,3%. Умерената употреба намалява физиологичното възстановяване с 24%, а високата – с 39,2%.

Тези резултати са подобни при мъже и жени без значение дали водят заседнал начин на живот или са активни. Интересно е, че негативните ефекти на алкохола са по-ясно изразени при млади хора.

Теро Милимаки, съавтор на изследването, коментира откритията: „Когато си физически активен или по-млад, е лесно и дори естествено да се чувстваш сякаш си неуязвим.“

„Но доказателствата показват, че въпреки младостта и активността, все пак си уязвим към негативните ефекти на алкохола върху възстановяването по време на сън.“

„Трудно е да надценим важността на съня – както количеството му, така и качеството му,“ добавя проф. Милимаки.

„Невинаги можем да спим повече, но с познанията как нашето поведение влияе на възстановителните качества на съня, можем да се научим да спим по-ефективно. Малката, но правилна промяна, може да има голям ефект.“

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321731.php