телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследване открива, че синовете на бащи, употребяващи кокаин, имат сериозни увреждания на паметта

Изследване открива, че синовете на бащи, употребяващи кокаин, имат сериозни увреждания на паметта

Бащите, които употребяват кокаин по време на зачеването на тяхното дете, може да изложат своите синове на риск от затруднения в ученето и загуба на памет. Откритията от проучване с животни са публикувани онлайн в Molecular Psychiatry от екип изследователи от Колежа по медицина „Пърлман“ към Университета на Пенсилвания. Изследователите казват, че според откритията злоупотребата на бащите (отделно от добре изучените ефекти от употребата на кокаин от майките) може негативно да се отрази на когнитивното развитие на поколението от мъжки пол.

Това проучване, водено от Матю Уимър, доктор на науките и изследовател в лабораторията на Р. Кристофър Пиърс, професор по невронаука в психиатрията в Колежа по медицина „Пърлман“ към Университета на Пенсилвания, е открило доказателства, че синовете на бащи, които са приемали кокаин преди зачеването, се затрудняват да запазват нови спомени. Откритията показали, че синовете – но не и дъщерите – на мъжки плъхове, които са приемали кокаин продължителен период от време, не можели да си спомнят местоположението на предмети в тяхното обкръжение и имали намалена синаптична пластичност в хипокампуса – мозъчна структура, която е от решаващо значение за ученето и пространствената навигация при хората и гризачите.

„Тези резултати показват, че синовете на зависимите към кокаин мъже може да са в риск от дефицити в ученето“, казва старшият автор на изследването Р. Кристофър Пиърс.

Пиърс и неговите колеги предполагат, че епигенетични механизми са в основата на проблема. Епигенетиката се отнася до наследствени белези, които не са причинени от промени в ДНК последователността, както е в случая с генетичната наследственост. ДНК е плътно увита около протеини, наречени хистони, като конец около макара, а химичните промени в хистоните влияят върху експресията на гените, което е епигенетичен процес.

Изследването е показало, че употребата на кокаин от бащите причинява епигенетични промени в мозъка на техните синове и по този начин променя експресията на гените, важни за формирането на спомените. D-серин – молекула, съществена за паметта – била в много малки количества в мъжките плъхове, чиито бащи приемали кокаин, и възстановяването на нивата D-серин в хипокампуса на синовете подобрявало ученето при тези животни.

В сътрудничество с Бенджамин Гарсия, доктор на науките и професор по биохимия и биофизика в Института по епигенетика в Колежа по медицина „Пърлман“, авторите са показали, че злоупотребата с кокаин от бащите общо променя химичните отпечатъци върху хистоните в мозъка на техните синове, въпреки че поколението никога не е било излагано на кокаин. Химичните модификации на хистоните били променени така, че да улесняват активното копиране на гените в хипокампуса на мъжките плъхове, чиито бащи имали история на прием на кокаин, позволявайки по-голямо производство на ензима D-аминокиселинна оксидаза, който разгражда D-серин. Авторите предполагат, че засилената експресия на ензима, задвижвана от епигенетичните промени, причинява проблеми с паметта при синовете на пристрастените плъхове.

„Има голям интерес към изработването на D-серин и свързаните с него съединения, които се понасят добре от хората като лекарствени терапии“, казва Пиърс. „Способността на D-серин да намалява вредните ефекти от кокаиновата употреба на бащите върху ученето добавя възможно клинично значение към нашето изследване. “

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-02-sons-cocaine-using-fathers-profound-memory.html