телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследователите са открили лекарство, което облекчава опиоидната абстиненция

Изследователите са открили лекарство, което облекчава опиоидната абстиненция

Употребата на опиоиди и злоупотребата с тях са значителен социален, здравен и икономически проблем в Канада. Изследователи от Факултета по ветеринарна медицина в Университета на Калгари (UCVM) и от Института за изследване на мозъка „Хочкис“ (HBI) са открили, че съществуващо лекарство против подагра ефективно намалява тежестта на абстинентните симптоми при зависими към опиоиди гризачи. Работата на изследователите ще доведе до провеждане на клинично изпитване в Клиниката за лечение на болката в Калгари.

Докторът по невронауки Туан Транг и неговият екип, включително докторантът Никол Бурма, са изследвали причините за опиоидната абстиненция и са открили важен обект в гръбначния мозък, който е отговорен за възникването на абстинентни симптоми при плъховете и мишките. Обектът, наречен панексин-1 (pannexin-1), се открива в цялото тяло и което е най-важното – в мозъка и гръбначния мозък. Проучването е публикувано на 30 януари 2017 г. в научното списание Nature Medicine.

Опиоидите са клас силно действащи лекарства, които се използват за лечение на болка. От спирането на опиоидната употреба може да последват тежки абстинентни симптоми, които са един от ключовите фактори за продължителна употреба на опиоиди. Понастоящем има малко лекарства, които облекчават тези симптоми. За своето изследване Транг и Бурма са разглеждали конкретно две разпространени лекарства – морфин и фентанил.

„Опиоидната абстиненция е отблъскващо неприятна, водеща до изнемощяване и може да принуди хората да продължат да употребяват лекарството, за да избегнат тези симптоми“, обяснява Транг. „В нашето проучване ние ефективно облекчихме абстинентните симптоми при гризачи, което би могло да бъде важно за пациенти, които искат да намалят или преустановят употребата си на такива медикаменти.“

Преди това изследване клетъчният механизъм на опиоидната абстиненция не е бил добре разбран, което е пречело на търсенето на терапевтични средства. Транг обяснява: „Фокусът на голяма част от проучването досега е върху самите неврони. Изследването ни разглежда ключови имунни клетки в нервната система и конкретно панексин-1 канала на тези имунни клетки – нещо, което не е било изследвано преди“.

Откритието представлява ключова промяна в разбирането за това как възниква абстиненцията и отваря врата за лечения, които могат да имат огромен терапевтичен потенциал.

Щом установили механизма, изследователите могли да тестват съществуващо лекарство – в този случай медикамент против подагра, наречен пробеницид, за който се знае, че има неселективни блокиращи панексин-1 ефекти. Също така, изследователите са могли да докажат, че лекарството не засяга способността на опиоидите да облекчават болката.

„Това е вълнуващо проучване, което разкрива нов механизъм и потенциална терапевтична цел за справяне с опиоидната абстиненция“, казва д-р Майкъл Солтър – канадски изследовател на болката и оглавяващ изследванията в болницата SickKids в Торонто. „Откритията на д-р Транг и неговия екип могат да бъдат от голямо значение за хора на опиоидна терапия и за тези, които опитват да спрат употребата на опиоиди.“

С тези насърчителни предклинични резултати изследователите бързо са започнали да търсят начин да потвърдят дали това откритие важи и за хора. Учените вече работят по дизайна на клинично изпитване с д-р Лори Монтгомъри и д-р Крис Спансуик от Клиниката за лечение на болката в Калгари.

„Сега трябва да видим дали това работи с пациенти, както и да осигурим безопасност“, казва Спансуик – медицински ръководител на Програмата за справяне с болката на Калгари. „Намираме се в много ранен стадий на организиране на клинично изследване. Ще мине известно време, преди това изследване да започне и очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си с Института за изследване на мозъка „Хочкис“ в тази и в други области на изследване.“

„Опиоидите са фармакологичният крайъгълен камък в лечението на хронична болка при много голям спектър от заболявания“, казва Транг. „Да разберем защо възниква опиоидната абстиненция и как да я облекчим е от огромна важност за подобряването на лечението на болката и може да има значение за злоупотребата с опиоиди от зависими. Потенциалното въздействие е огромно.“

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170130110911.htm