телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изглежда, че децата, родени от зависими към опиоиди майки, се справят зле в училище

Изглежда, че децата, родени от зависими към опиоиди майки, се справят зле в училище

Децата, изложени на опиоиди в утробата, е по-вероятно да се справят зле в училище, казват австралийски изследователи.

В проучването тези деца изоставали от връстниците си в тестовете за съответния клас по четене, писане, математика, правопис и граматика. До седми клас около 38% от изследваните деца не успявали да покрият изискванията за тестовете в най-малко една от тези области.

Авторите на проучването казват, че техният доклад е първият, който изследва академичните резултати на деца с неонатален абстинентен синдром (НАС) – когато плодът е изложен на наркотици в утробата. Това е бързо нарастващ проблем за общественото здраве, подхранван от глобалната опиоидна епидемия.

Пресметнато е, че в САЩ на всеки 25 минути се ражда дете с НАС, казват авторите на изследването.

Опиоидните обезболяващи като морфин, Перкосет (оксикодон/парацетамол), ОксиКонтин (оксикодон), Викопрофен (хидрокодон/ибупрофен) и незаконният опиоид хероин са отговорни за много случаи на неонатален абстинентен синдром.

След излагане на тези вещества по време на бременността бебетата изпитват абстинентни симптоми като непрекъснат или пронизителен плач, треперене, припадъци или спазми, диария и потене, според американската фондация March of Dimes.

Все пак малко се знае за дългосрочните последствия за тези деца, казват авторите на изследването.

Д-р Стивън Патрик настоява резултатите от проучването да се интерпретират с предпазливост. Д-р Патрик, който не е участвал в изследването, е преподавател по педиатрия и здравна политика в Колежа по медицина към Университета „Вандербилт“ в Нашвил.

Различни фактори – от домашната среда на децата до лекарствата, които получават за облекчаване на абстинентните симптоми, биха могли да са причина за лошите дългосрочни последствия, обяснява той.

Д-р Патрик все пак добавя: „Трябва да сме притеснени, че би могло да има някакви дългосрочни проблеми с образованието за децата с НАС. Според мен това, от което наистина се нуждаем, са бъдещи проучвания, за да разгледаме този въпрос в САЩ.“

Изследването е включило над 2000 деца, родени с неонатален абстинентен синдром в Нов Южен Уелс, Австралия, между 2000 и 2006 г.

Изследователите са основали своите резултати на тестове, направени в трети, пети и седми клас. Те са сравнили децата с НАС с контролна група от над 4300 деца, които не са били засегнати от синдрома. И двете групи са били подбрани с необходимото съответствие за социоикономически статус, пол и прекарано време в утробата на майката.

Резултатите от тестовете са били сравнени също с тези на 598 000 други деца от Нов Южен Уелс.

Средно оценките от тестовете на децата с НАС били значително по-ниски от тези на другите деца. В седми клас оценките им били по-ниски от тези на децата в пети клас.

Проучването е открило само връзка между НАС при раждането и по-ниските оценки по-късно в училище. Причината за тези ефекти не е сигурна, казват авторите на изследването.

Неонаталният абстинентен синдром възниква, когато предизвикващи зависимост наркотици като опиоди или седативи преминат през плацентата по време на бременността.

„Тези наркотици карат мозъчните клетки да умират по-бързо и увреждат правилното им развитие“, казва водещият автор на проучването д-р Ju-Lee Oei. Тя е главен неонатолог в Кралската болница за жени в Нов Южен Уелс.

Семействата, засегнати от зависимост, също така могат да бъдат повече „социално хаотични“, казват авторите на изследването.

д-р Ju-Lee Oei признава, че е невъзможно да се отдели влиянието на ефектите от домашната среда на децата в това проучване. Следващият ѝ проект ще бъде да свърже тези данни.

Тя казва, че въпреки това изследването показва нуждата от по-засилена аутрич работа със семействата.

„Ранните интервенции и подкрепа както за майките, така и за техните деца, са доказали, че са изключително ефективни при високорисковите популации, а ползите могат да продължат с десетилетия и дори при следващите поколения“, казва д-р Oei.

Д-р Шивон Долан е акушер-гинеколог в Медицинския център „Монтефиоре“ в гр. Ню Йорк и медицински консултант на фондацията March of Dimes. Тя казва, че превенцията е ключът.

„Всяко парченце от данните (за децата с НАС) ни казва, колко обезпокояващо е това“, казва д-р Долан.

„Сега трябва да идентифицираме жените (със зависимост към опиоиди), да им помогнем да започнат лечение и да им предоставим подкрепа“, казва тя.

Откритията от изследването са публикувани онлайн на 16 януари 2017 г. в списанието Pediatrics.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-01-kids-born-opioid-addicted-moms-fare.html