телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Хората, които са опитвали цигари, започват да пушат ежедневно

Хората, които са опитвали цигари, започват да пушат ежедневно

Около две трети от тези, които са опитали цигари, впоследствие започват да пушат ежедневно, дори това да е само за кратко, гласи скорошно изследване. Данните са събирани във Великобритания, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Резултатите сочат, че около 60 % от запитаните са пушили поне веднъж в живота си, както и че 68 % от тези хора впоследствие започват да пушат ежедневно.

Авторите на изследването посочват, че е забележително до каква степен цигарите могат да ни „закачат“ дори след еднократно опитване. Според тях тези резултати сочат, че е важно информационните кампании да мотивират хората да не експериментират с цигари.

Мета-анализът е публикуван в списанието „Изследвания на никотина и тютюна“ (“Nicotine & Tobacco Research“) и обхваща 215 000 участници от 8 различни проучвания за периода 2000 – 2016 година. Всяко от тези изследвания може да бъде открито в базата „Обмяна на данни за глобално здраве“ (“Global Health Data Exchange“)

Водещият автор на мета-анализа, професор Питър Хайек от Университета „Кралица Мери“ в Лондон, заявява, че това е първото публикувано изследване, в което се открива връзка между експериментирането с цигари и редовното пушене, и то с такъв голям брой участници.

"Установихме, че процентът хора, преминали от фаза „експериментиране“ до фаза „ежедневна употреба“ е изненадващо висок. Това помага да се потвърди значимостта и необходимостта от  превенция на експериментирането  на първо място", казва той.

Професор Хайек допълва, че в момента във Великобритания се наблюдава значително намаляване на тютюнопушещите и според него това може да бъде обвързано с факта, че в последните години само 19 % децата между 11- и 15-годишна възраст са пушили някога. „Това означава, че сме на прав път“, заявява професорът.

През 2016 година 15,5 % от възрастните във Великобритания са споделили, че пушат – около 7,6 милиона души. Според Офиса за национална статистика през 2010 година този процент е бил 19,9.

През 2016 година хората на възраст между 18 и 24 години, които пушат, са били 19,3%. За сравнение през 2010 година хората, които пушат в същата възрастова група, са били 25, 8 %.

Дебора Арнът, главен изпълнителен директор на благотворителната организация „Действия срещу пушенето и за здравето“ призовава за по-сериозни законови мерки, регулиращи продажбата на тютюневи изделия.

„Правителството отказва да наложи въвеждането на лиценз за разпространителите на тютюн, въпреки че има сериозна обществена подкрепа за това -  както от граждани, така и от самите разпространители.“, обяснява госпожа Арнът.

Авторите на мета-анализа също така изтъкват някои ограничения на изследването. В различните държави, в които е проведено изследването, резултатите се различават значително – в САЩ около 52 % от запитаните споделят, че са започнали да пушат редовно след първоначално експериментиране, докато във Великобритания тези хора са 82 %. Тоест в случая говорим за усреднени резултати от различните държави. Също така авторите подлагат на съмнение това, доколко акуратно хората си спомнят кога и как точно са започнали да пушат.

Министъра на публичното здраве Стив Брайн коментира: „Великобритания е сред водещите страни в контрола над тютюнопушенето и благодарение на сериозните мерки, които предприемаме процентът пушещи в момента е толкова нисък. Наскоро задействахме и нов план за контрол над тютюнопушенето – планираме следващото поколение да е съставено изцяло от непушачи – това включва сериозно образование по отношение на рисковете от пушенето и каква подкрепа могат да получат тези хора, които желаят да се откажат от пушенето окончателно.“