телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Хората, които пият през тийнейджърските си години и на възраст от 20 до 30 г., са в по-голям риск от рак

Хората, които пият през тийнейджърските си години и на възраст от 20 до 30 г., са в по-голям риск от рак

Тази година Европейската седмица за осведоменост относно алкохола се провежда от 20-ти до 24-ти ноември, с фокус върху темата „Алкохол и рак“.

Всяка година в Ирландия 900 души получават диагноза за рак, свързан с алкохола. Алкохолът причинява седем вида рак, включващи рак на устата, гръкляна, гърлото, хранопровода, гърдата, черния дроб и червата, и веществото е в списъка на Световната здравна организация като карциноген от Група 1, заедно с тютюна, азбеста и човешкия папилома вирус (HPV). Рисковете за развитие на рак заради алкохола са реални. В същото време, има силни доказателства, които показват, че над една трета от случаите на рак могат да бъдат предотвратени чрез промяна в начина на живот.

Тази година седмицата за осведоменост подчертава връзката между навиците на пиене в млада възраст и дългосрочния риск от развитие на рак. Много млади хора не осъзнават, че ако пият в тийнейджърските си години и/или между 20 и 30 годишна възраст, увеличават риска си от рак. Точно както пушенето не предизвиква рак на белите дробове само за една нощ, и пиенето в млада възраст не води до рак незабавно, но със сигурност увеличава риска 10-20 години по-късно. Кампанията подчертава факта, че това, което изпиват в момента, може да се отрази на риска им от рак по-рано, отколкото си мислят. Една четвърт от жените, които са развили рак на гърдата, са били под 55 г., а половината от случаите на рак на устата, главата и врата са диагностицирани при хора на възраст между 50 и 64 години.

Д-р Мари Лафой, Национален помощник-директор на Националната програма за контрол на рака в Министерство на здравеопазването в Ирландия (HSE), казва: „Ние знаем от известно време, че редовната употреба на алкохол увеличава риска от развитието на някои видове рак, но тези доказателства означават, че е важно да предадем посланието на младите хора – това, което изпиват сега, се отразява на риска им от рак в бъдеще. Редовното пиене в млада възраст има дългосрочен ефект и това не е нещо, което можем да игнорираме до момента, в който сме на 50 г. и започваме тогава да се тревожим. Хубавата новина е, че това е нещо, което всеки човек може да контролира – колкото по-малко пием, толкова по-нисък е рискът от развитието на тези видове рак.“

Жените в тийнейджърска възраст и между 20 и 30 години, които пият редовно, увеличават риска си от развитие на рак на гърдата с 34%. Ирландско изследване от 2016 г. показва, че само 16% от жените на възраст 15-24 г. са знаели за връзката между употребата на алкохол и рака на гърдата (1 от 8 случая на рак на гърдата е причинен от алкохола). Още по-малко жени ще знаят, че рискът от рак на гърдата е по-голям при жените, които започват да пият преди първата си бременност. Дори ниски нива на алкохолна употреба (само малко над едно стандартно питие на ден) могат да повишат риска за жената.

При ирландските мъже алкохолът представлява най-големият риск за рак на устата, главата и врата. Тези, които пият две или повече стандартни питиета на ден (1 стандартно питие е около 10 г чист алкохол), е три пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани в някакъв момент от живота си с тези видове рак в сравнение с мъжете, които не пият. Над половината от случаите на рак на устата, главата и врата, диагностицирани в Ирландия, могат да бъдат свързани с алкохола. За жените и мъжете, които пият през целия си живот, рискът от рак на дебелото черво е с 49% по-висок.

Изследванията не показват значима разлика в зависимост от вида на питието. Какъвто и да е видът на консумирания алкохол, ефектите са едни и същи. Ако човек пие по-малко и рискът от рак намалява.

Източник: https://www.hse.ie/eng/services/news/media/pressrel/Drinking-in-Teens-and-20%E2%80%99s-Increases-Cancer-Risk.html