телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Фалшиви таблетки Валиум са причина за смъртни случаи във Великобритания

Фалшиви таблетки Валиум са причина за смъртни случаи във Великобритания

Криминални групи продават фалшив Валиум онлайн на много по-ниска цена от тази на истинските таблетки, което е причина за това хора да взимат потенциално смъртоносни дози, според водеща организация, която се занимава с лечение на зависимости.

Нелегални лаборатории произвеждат блистери с таблетки, които могат да са смъртносни, предупреждава Дейвид Бремнър, медицински директор на Turning Point. „Забелязваме увеличение на броя хора, които употребяват Валиум, който са си набавили по различни начини. Това леко се е нормализирало. Хората го обсъждат в Mumsnet (сайт за родители). Опасността е, че хората купуват неизвестни концентрации и дори неясно какви вещества.“

Голяма част от таблетките се купуват онлайн, където цената на една таблетка може да е 8 пенса. Според Бремнър това е много ниска цена като се има предвид, че уличната цена е 1 паунд.

Валиум е търговското име на диазепам, бензодиазепин, който действа като седатив и се изписва за лечение на тревожност, абстинентен синдром при алкохолна зависимост, мускулни спазми и припадъци. Някои фалшиви таблетки съдържат алтернативи на диазепам като етизолам, който въпреки че има сходни ефекти, може да е смъртоносен в комбинация с хероин или метадон.

Фалшивите таблетки са свързани с 43% увеличение на броя смъртни случаи поради свръхдоза в Глазгоу между януари и октомври 2018 година. Няколко други шотландски града са изпитали подобни проблеми.

Бремнър казва, че проблемът се разпространява на юг. Turning Point работи в над 300 места в Англия. „Нелегалните лаборатории, които произвеждат бензодиазепини, не успяват да осигурят адекватна консистентност,“ казва той, като прави сравнение с пазара на фентанил и карфентанил, където концентрациите в различните партиди на една и съща лаборатория могат да са много различни.

„Виждал съм пациенти да предозират с медикаменти купени от интернет, които използват по различни причини. Броят таблетки, които са взели не е голям, но концентрациите понякога могат да са изключително високи.“ Много хора, които купуват фалшив „Валиум“, го взимат, докато са сами и поради това са изключително уязвими, ако имат опасни странични ефекти. Медикаментът често се използва от хора, които се опитват да се лекуват сами от алкохолна зависимост или проблеми с психичното здраве.“

Фалшивите таблетки са популярни и сред хората, които употребяват други вещества като кокаин и GHB.

„Тези комбинации могат да са смъртоносни. Виждаме много повече хора, които умират от комбиниране на няколко вещества и често бензодиазепините присъстват“ казва Бремнър.

През 2017 са регистрирани 3 756 смъртни случая в Англия и Уелс, дължащи се на отравяния с наркотици или медикаменти и това е най-високият брой откакто се води такава статистика. Но истинската степен, в която фалшивият Валиум или други бензодиазепини допринасят за смъртните случаи, е трудно да се прецени. Това е така, защото смъртните случаи при отравяне с вещества се приписват само на едно вещество според Бремнър, което означава, че присъствието на други вещества в тялото се пренебрегва при регистриране на смъртния случай.

„Имал съм много пациенти, които са починали от свръхдоза, но тъй като са взимали метадон по предписание, смъртта се приписва на метадонова токсичност, а в много случаи е имало кокаин, безнодиазепини и алкохол в тялото.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2019/feb/03/fake-valium-increase-drugs-deaths?CMP=Share_AndroidApp_Tweet