телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дори само едно алкохолно питие на ден може да съкрати живота ви според изследване

Дори само едно алкохолно питие на ден може да съкрати живота ви според изследване

Ново голямо изследване, публикувано след анализ на данни, събрани от 600 000 души, показва, че консумацията на между 5 и 10 алкохолни питиета на седмица е вероятно да съкрати живота на човек с до 6 месеца.

Този риск се увеличава пропорционално на консумацията на алкохол –  тези, които употребяват 18 или повече питиета седмично, могат да загубят от живота си до 5 години.

Експертите изказват мнението, че тези резултати оспорват общоприетата нагласа, че умерената консумация на алкохол може да е полезна.

Учени, които сравняват навиците, свързани със здравето и консумацията на алкохол, на хора в 19 страни, изчисляват с колко ще се съкрати животът на човек, който поддържа едни и същи навици на употреба всеки ден от живота си от 40-тата си година нататък.

Според тях горната граница на „безопасно“ пиене (т.е. тази, при която още няма повишен риск от ранна смърт) е 12,5 алкохолни единици на седмица – около 2,5 литра бира или 5 чаши вино от по 175 мл.

Но те подчертават, че консумацията на каквото и да е количество алкохол повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

За всеки 12,5 алкохолни единици, които хората консумират на седмица, се увеличава рискът от:

  • инсулт – с 14%;
  • хипертонична болест с фатален изход – с 24%;
  • сърдечна недостатъчност – с 9%;
  • аневризма на аортата с фатален изход – с 15%.

Употребата на алкохол е свързана с по-нисък риск от несмъртоносни сърдечни заболявания, но учените твърдят, че този позитивен ефект е „неутрализиран“ от повишения риск от други форми на сърдечни заболявания.

Мащабният анализ оспорва идеята, че умереното пиене може да бъде здравословно за нас, допълват експертите.

Предишни проучвания сочат, че пиенето на червено вино може да бъде полезно за сърцата ни, макар че други учени предполагат, че тези полезни ефекти може да са преувеличени.

Друго датско проучване открива, че употребата на алкохол 3-4 пъти седмично е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2.

„Това проучване ясно показва, че ако вземем предвид всички ефекти от консумацията на алкохол, тя не носи ползи за здравето – обикновено е така, когато нещата звучат прекалено хубави, за да са истина“, казва Тим Чико, професор по сърдечно-съдова медицина в Шефилдския университет. Професор Чико не е участвал в провеждането на публикуваното изследване.

„Въпреки че несмъртоносните инфаркти са по-малко вероятни при хората, които пият, тази полза губи значението си заради повишения риск от други форми на сърдечни заболявания, включително от фатални инфаркти и инсулт“.

Авторите твърдят, че изследването подкрепя наскоро намалените максимални препоръчителни количества алкохол във Великобритания, като насоките от 2016 г. препоръчват както мъжете, така и жените да не пият повече от 14 единици алкохол на седмица (еквивалентът на около шест напитки седмично).

Максималните препоръчителните количества в Италия, Португалия и Испания са почти с 50% по-високи от британските, а в САЩ горната граница за мъжете е почти двойна.

Но Виктория Тейлър, старши диетолог в British Heart Foundation – организация, която частично е финансирала проучването, казва, че това не означава, че Великобритания „трябва да лежи на стари лаври“.

„Много хора във Великобритания редовно пият повече от препоръчителното", казва тя.

„Винаги трябва да имаме предвид, че насоките за алкохола трябва да действат като ограничение, а не като цел, и да се опитваме да пием доста под този праг.“

Д-р Анджела Ууд от Университета в Кеймбридж, водещ автор на изследването, казва: „Основното послание на това изследване е, че ако вече пиете алкохол, по-ниската употреба може да ви помогне да живеете по-дълго и да намали риска ви от няколко сърдечно-съдови заболявания.“

Как влияе алкохолът върху продължителността на живота:

0-5 питиета на седмица – не го съкращава значително.

5-10 питиета на седмица – съкращава живота с до 6 месеца.

10-15 питиета на седмица – съкращава живота с 1 до 2 години. 

Над 18 питиета на седмица – съкращава живота с 4 до 5 години.

Източник: http://www.bbc.com/news/health-43738644