телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Децата на авторитарни родители по-често употребяват алкохол и канабис, твърди изследване

Децата на авторитарни родители по-често употребяват алкохол и канабис, твърди изследване

Според данните от изследване родителски стил, характеризиращ се с ниски нива на привързаност и висока стриктност, увеличава употребата на канабис и алкохол при децата

Според изследователите авторитарният родителски стил увеличава риска от употреба на наркотици и алкохол от децата.

Ново изследване в шест европейски страни показва, че стриктното упражняване на контрол може да доведе до употреба на тютюн, алкохол и канабис от децата.

Изследването показва, че и небрежният стил, характеризиращ се с липса на контрол и привързаност, има същия вреден ефект.

Европейският институт за проучвания на превенцията, базиран в Майорка, Испания, заедно с други университети, провел интервюта с 7718 юноши на възраст между 11 и 19 години в Испания, Великобритания, Португалия, Швеция и Чехия.

Целта на екипа била да анализира различните видове отношения между родителите и децата им и да открие кой вид най-успешно предотвратява експериментирането с наркотици.

„Нашите резултати подкрепят идеята, че крайностите не са ефективни: нито авторитаритаризмът, нито отсъствието на контрол и привързаност.“

„Добрата връзка с децата има благоприятен ефект. Тя може да е свързана с директен контрол (познат като „авторитетен“ или демократичен стил) или не (стил, погрешно наричан „отстъпчив“ или „обслужващ“), казва главният автор на изследването Амадор Калафат (Amador Calafat).

Изследователите разпределят всяко семейство в една от четири категории: авторитетен родителски стил (задават ясни правила, проявяват привързаност и рационално обсъждат с децата си, когато искат тяхното съдействие), авторитарен (подобно на авторитетните, но с по-малко привързаност), пренебрегващ (упражняване на ниски нива на контрол и почти никаква привързаност) или обслужващ (упражняване на ниски нива на контрол, но с повече емоция).

Според резултатите от изследването най-ползотворните видове са авторитетният и обслужващият стил, а най-вредните са авторитарният и пренебрегващият.

„От здравна перспектива авторитетният и обслужващият стил са еднакво ефективни срещу употребата на наркотици“, казва Калафат, добавяйки, че това заключение преди се е асоциирало само със средиземноморските и южноамериканските култури.

Изследването е публикувано в списанието “Наркотична и алкохолна зависимост“ (Drug and Alcohol Dependence).

Източник: http://www.independent.co.uk/news/science/affectionless-strict-parenting-increases-cannabis-and-alcohol-use-in-kids-study-claims-9540778.html