телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Децата и дигиталните устройства: признаци, че детето ви може да е зависимо

Децата и дигиталните устройства: признаци, че детето ви може да е зависимо

Това е позната гледка в по-голямата част от младите семейства: малки деца, надвесени над екрана с часове, изпращат съобщения или играят игри, изгубени в дигиталния свят.

Много родители се притесняват колко време, прекарано пред екрана, е твърде много.

Но едно скорошно проучване установява, че това може да е грешен въпрос. Резултатите сочат, че как децата използват устройствата, а не колко време прекарват с тях, е най-силният предиктор на емоционалните или социалните проблеми, свързани с пристрастяването към тях. Установили са това, след като са изолирали влиянието на времето, което децата прекарвали с устройствата.

„Обикновено изследователите и клиницистите смятат количеството време на екрана за фактор от първостепенно значение при определяне на това, кое е нормално или не, здравословно или нездравословно“, казва водещият автор Сара Домоф, която е направила изследването, докато е била следдипломен изследовател в Центъра за растеж и развитие на човека на Мичиганския университет.

“Нашето изследване показа, че има повече фактори от броя часове, прекарани над екраните на дигиталните устройства. Най-важното е дали използването им причинява проблеми в други области на живота или е станало всеобхватна дейност”.

Има множество изследвания върху подрастващи и използването на дигитални устройства, но Домоф казва, че доколкото е известно, това е първият инструмент в Съединените щати, който измерва пристрастността към такива устройства при деца на възраст 4-11 години. Тя вярва, че ще бъде ценен инструмент за родители, клиницисти и изследователи.

Някои от предупредителните знаци включват: заниманията с устройството пречат на ежедневните дейности, причиняват конфликт за детето или в семейството, или са единствената дейност, която носи радост на детето.

Децата, които използват медиите по нездравословни начини, имат проблеми с взаимоотношенията, поведението и други емоционални симптоми, казва Домоф. Проучването не изследва дали емоционалните и поведенческите проблеми, или пристрастяването към медиите са се появили първи.

Домоф, изследовател в Центъра за растеж и развитие на човека на Мичигански университет, сега е асистент преподавател по психология в Central Michigan University. Другите  автори на изследването са: Кристен Харисън от Мичигански университет, Ашли Гарихард, Джули Лумен и Алисън Милър; и Дъглас Джентъл от Щатския държавен университет в Айова.

 

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171201122927.htm