телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Депресията, алкохолът и марихуаната могат да повишат риска от употреба на синтетични канабиноиди на по-късен етап

Депресията, алкохолът и марихуаната могат да повишат риска от употреба на синтетични канабиноиди на по-късен етап

В първото проучване на синтетични канабиноиди (СК) - групата химикали, които имитират ефекта на марихуаната - учените са открили, че симптомите на депресия, употребата на алкохол или марихуана са свързани с повишен риск от употреба на СК една година по-късно.

Синтетичните канабиноиди са голяма група химикали, които са подобни на THC, активната съставка в марихуаната. Тези химикали могат да бъдат разпръсквани върху растителна маса, която наподобява канабиса и се продава в магазините като „неподходящи за употреба от хора“ потпури или тамян. Тези химикали могат да бъдат до 40 до 600 пъти по-мощни от THC.

"Проучването, публикувано неотдавна в списание Pediatrics (Педиатрия), е първото, което изследва дали употребата на марихуана може да предскаже употреба на СК в течение на времето или обратно", казва старшият автор Джеф Темпъл, клиничен психолог в Медицинския клон на Тексаския университет в Галвестън. "Като се има предвид, че марихуаната е най-често използваният незаконен наркотик от ученици от средните училища в САЩ, по-доброто разбиране за начина, по който употребата на марихуана влияе върху бъдещата употреба на SC и обратно, е от съществено значение за разработването на ефективни програми за превенция и интервенция".

Темпъл отбелязва, че синтетичните канабиноиди привличат юноши и млади хора поради лесният достъп до тях, това, че се възприемат като законни, евтини са, привлекателно етикетирани са и употребата им не се засича с уринни тестове за наркотици.

В проучването са взели участие 964 ученици. Те са попълвали въпросници за употребата си на СК, марихуана, алкохол и други наркотици, симптоми на безпокойство и депресия, ниво на импулсивност и демографска информация. Те са повторили проучването отново година по-късно.

По отношение на психичното здраве изследователите установили, че депресивните симптоми, но не тревожността или импулсивността,  са прогностичен фактор за по-нататъшното използване на СК, което предполага, че симптомите на депресия могат да увеличат вероятността за употреба. Такава връзка между депресивните симптоми и по-голямата склонност към употреба на марихуана не е намерена.

„Вероятният значителен риск, свързан с използването на синтетични канабиноиди дори веднъж, подчертава важността на идентифицирането и адресирането на потенциалните рискови фактори“, казва Темпъл. „Нашите открития показват, че усилията за превенция и интервенция могат да се фокусират върху депресивните симптоми и употребата на алкохол и марихуана, за да се намали употребата на СК“.

 

Източник: http://www.news-medical.net/news/20170313/Depression-alcohol-and-marijuanac2a0use-may-increase-risk-of-using-synthetic-cannabinoids-later.aspx