телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Хората с диагностицирана депресия трудно спират тютюнопушенето

Хората с диагностицирана депресия трудно спират тютюнопушенето

Хората, които имат диагностицирана депресия, е два пъти по-вероятно да пушат в сравнение с общото население. Изследване, обхванало 6811 души от Австралия, Канада, Великобритания и САЩ, открива, че макар пушачите с депресия да опитват да спрат пушенето по-често от останалите пушачи, е по-вероятно да пропушат отново в рамките на 1 месец. Тази тенденция изглежда, че е по-силна при жените, отколкото при мъжете. Тази тенденция изглежда, че е по-силна при жените, отколкото при мъжете.

Изследването е публикувано на 22.02.2016 г. в научното списание Addiction.

Здравните професионалисти трябва да знаят, че пушачите с депресия може да са силно мотивирани да спрат, но често се нуждаят от допълнителна подкрепа. Има силни доказателства, че консултациите със специалист по спиране на пушенето (например консултант на линия за отказ от тютюнопушенето), както и използването на никотинови продукти като лепенки и дъвки или на лекарство, помагащо за спиране на пушенето, значително повишават шансовете на пушачите да спрат успешно.

Източник: http://www.news-medical.net/news/20160222/People-diagnosed-with-depression-find-difficult-to-stop-smoking.aspx