телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Чаша вино на ден повишава риска от рак на гърдата при жените

Чаша вино на ден повишава риска от рак на гърдата при жените

Според ново проучване изпиването на една чаша вино на ден повишава риска от развитие на рак на гърдата при жените.

Алкохолът е известен като рисков фактор за различни видове рак, включително колоректален, чернодробен, на ларинкса и хранопровода. Много внимание се обръща и на злоупотребата с алкохол. Голямо проучване, проведено в САЩ, е търсило специално връзката между алкохола и рака при хората, пиещи умерено.

Изследването, публикувано онлайн от British Medical Journal , е открило, че умереното пиене (до едно стандартно питие за жените и до две за мъжете на ден) е свързано само с минимално повишаване на риска от всички видове рак. Обаче, една чаша вино дневно повишава риска от рак на гърдата при жените значително – независимо дали те пушат или не, тъй като пушенето не е свързано с рака на гърдата.

Изследването определя за стандартно питие това, което съдържа 15 г чист алкохол, приблизително равно на 118 милилитрова чаша вино или 355 милилитрова бутилка бира.

Сред мъжете-пушачи рискът от развитие на какъвто и да е вид рак се е увеличил при 2-3 питиета на ден, но не и при мъжете-непушачи.

Проучването е проведено от екип изследователи, базирани в харвардското Училище за обществено здраве (Harvard TH Chan School of Public Health) и бостънската болница Brigham and Women’s Hospital. Използвани са били данни от две големи американски изследвания (Nurses’ Health Study for women и Health Professionals Follow-up Study for men). Тези изследвания проследяват здравето на 88 084 жени и на 47 881 мъже за период до 30 години. Изследователите са оценили общия риск от рак, както и от свързаните с алкохол видове рак на дебелото и правото черво, женската гърда, черния дроб, устната кухина, ларинкса и хранопровода.

Връзката между пиенето на умерени количества алкохол и рака на гърдата е установена и при проведеното в Университета на Оксфорд изследване Million Women Study. При него са открити 11 допълнителни случая на рак на гърдата на всеки 1000 жени на възраст под 75 г. за всяко допълнително питие, консумирано на ден. Въпреки че повишеният риск може да изглежда малък, учените казват, че броят жени, които пият алкохол, прави този риск важен проблем за общественото здраве.

В коментар, публикуван в British Medical Journal, д-р Юрген Рем от Центъра за зависимости и психично здраве в Торонто пише, че повишеният риск от определени видове рак, причинен от пиене на малки количества алкохол, е важен. „Употребата на малки до умерени количества трябва да бъде ограничена до не повече от 10 г чист алкохол на ден за жени и до 20 г за мъже (приблизително едно стандартно питие на ден за жени и две стандартни питиета за мъже, както е определено в повечето страни)“, казва той.

Проф. Сър Ян Гилмор, председател на Алианса за алкохол и здраве във Великобритания, призовава за поставянето на здравни предупреждения върху бутилките с алкохол, така както е на цигарените опаковки. „Проучването потвърждава резултатите от предишни изследвания, които показват, че няма такова нещо като безопасно ниво на алкохолна употреба, когато става въпрос за риска от рак“, казва той.

„Ние знаем, че обществото все още в голяма степен не е наясно с връзките между алкохола и рака, особено с повишения риск от развитие на рак на гърдата. Всички имаме право да знаем какво слагаме в телата си, а в момента на употребяващите това право е отказано. Време е това да се промени; ние се нуждаем от задължителни предупреждения за здравето в етикетите на бутилките, така че хората да знаят фактите и да могат да правят информиран избор.“

Източник: http://www.theguardian.com/society/2015/aug/18/daily-glass-wine-raises-risk-breast-cancer-women-study