телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Броят на смъртните случаи, свързани с екстази, е най-висок за последните 10 години във Великобритания

Броят на смъртните случаи, свързани с екстази, е най-висок за последните 10 години във Великобритания

Броят на смъртните случаи, свързани с екстази, е най-висок за всички времена във Великобритания, а в североизточната част на страната има тревожно нарастване на броя хора, които са починали или пострадали след употреба на наркотика, казват експертите.

На 10 декември 2016 г. полицията в Голям Манчестър потвърди, че 19-годишна жена е починала след употребата на екстази.

Преди нея има още няколко смъртни случая – на 16-годишно момиче от Ланкашир през март 2016 г., на 17-годишно момиче от Ливърпул през май и на 22-годишна жена, пак от Ливърпул, през юни тази година.

Докато броят на хората, употребяващи наркотика, расте и докато силата на таблетките е по-голяма от всякога, експертите предупреждават, че в момента е може би най-опасното време за употреба на екстази.

•    С 600% е нараснал броят на смъртните случаи, свързани с екстази, във Великобритания през последните пет години (данни на британската Служба за национална статистика).
•    Броят на смъртните случаи, свързани с екстази, в североизточната част на страната е нараснал от един през 2010 г. до 8 през последната година.
•    Употребата на екстази е нараснала с почти 50% през последните 3-4 години.

Експертите казват, че едно от най-тревожните неща, свързани с екстази, е, че наркотикът става все по-силен.

Хари Съмнал е професор по употреба на вещества в Обществения здравен институт: „Виждаме високи дози – може би два или три пъти по-високи, отколкото нормално бихте очаквали от предишните години. Това само по себе си може да е опасно, защото по-високата доза повишава вероятността за нанасяне на вреда. А ако употребяващите са взимали редовно таблетки екстази и са свикнали на някакъв определен брой, може внезапно да се натъкнат на таблетки с много високо съдържание и да приемат наистина много голяма доза.“

Д-р Саймън Бранд от Университета „Джон Мурс“ в Ливърпул изследва таблетки екстази. Той казва, че сега те са до три пъти по-силни, отколкото са били преди десет години.

Източник: http://www.itv.com/news/granada/2016-12-12/dying-to-get-high-number-of-ecstasy-related-deaths-at-record-levels/