телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Броят на синтетичните наркотици се увеличава

Броят на синтетичните наркотици се увеличава

Здравните и правоохранителните органи се сблъскват с „безпрецедентно увеличение“ на броя нови синтетични наркотици в Европа.

Главозамайващата съвкупност от химикали носи сериозни и непознати рискове за употребяващите, а нарастващият брой токсични реакции води до хоспитализации и смъртни случаи.

Ирландската полиция дава сведения за подобна тенденция със залавяния на много от тези вещества и сериозни инциденти включително смъртни случаи.

Ирландия се различава от повечето страни в Европа по това, че през 2010 година ефективно е забранена продажбата на нови психоактивни вещества. Резултатът е затваряне на магазините, в които се предлагат такива наркотици (headshops), значително намалена употреба и изместване на пазара онлайн и на улицата.

Нов доклад на Агенцията по наркотиците на Европейския съюз показва, че 101 нови психоактивни вещества (НПС) за засечени от системата за ранно известяване през 2014 година. За сравнение през 2013 са засечени 81 нови вещества, през 2012 – 73, през 2011 – 49, а през 2009 – 41.

Европейският мониторинг център за наркотици и зависимости в момента наблюдава общо 450 НПС.

От новите вещества, хванати през 2014 година (101 на брой), 31 са катинони , които имитират ефектите на амфетамините и MDMA (екстази); 30 са канабиноиди – те имитират действието на канабиса.

Според доклада данните за залавяне на вещества показват, че пазарът се разраства. „Между 2008 и 2013 година се наблюдава седемкратно увеличение на броя залавяния в Европа.“

Казва се, че през 2013 година са извършени почти 47 000 залавяния на такива вещества, възлизащи на повече от 3,1 тона. Това включва 21 495 залавяния на синтетични канабиноиди – 1,6 тона; 10 567 залавяния на синтетични катинони – 1,1 тона.

Според доклада разрастването на пазара с НПС е отговорно за увеличаването на сериозни последици – предимно нефатални интоксикации, но и смъртни случаи.

Предизвикателства за властите са „скоростта, с която се появяват нови психоактивни вещества; тяхната свободна продажба и липсата на информация за техните ефекти и вреди“.

Източник от ирландската полиция казва, че нивата на употреба не са толкова високи колкото са били преди затварянето на магазините, но нови наркотици влизат на пазара през цялото време и употребяващите не знаят какво приемат. Има смъртни случаи и натравяния.

Източник: http://www.irishexaminer.com/ireland/drugs-ruling-unprecedented-increase-in-synthetic-drugs-317620.html