телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Броят на бременните жени, употребяващи марихуана, нараства в щата Калифорния

Броят на бременните жени, употребяващи марихуана, нараства в щата Калифорния

Броят на бременните жени, които употребяват марихуана, е нараснал в Калифорния (САЩ), откакто щатът разхлаби законите си за наркотиците, открива ново проучване.

Повишението е особено голямо при младите жени, нараствайки от 12,5% до почти 22% при бъдещите майки на възраст под 24 г. в периода 2009-2016 г.

Общо повишението при различните възрастови групи е било от около 4% до около 7%, откриват изследователите от здравния консорциум Kaiser Permanente Northern California.

Изследователите са проучвали данни от скрининг на 280 000 жени, изследвани между 2009 и 2016 г.

Откритията са публикувани в научното списание на Американската медицинска асоциация.

Докладът не прави директна връзка между нарастването на употребата и разхлабените закони за марихуаната. Но изследваният период съвпада по време с постоянното отслабване на наказателната политика спрямо употребата на марихуана в Калифорния, която отразява националната тенденция.

Авторът на проучването пише, че „продължителният мониторинг на тенденциите, на момента на излагане на марихуана и на последствията за децата е важен, тъй като потентността на марихуаната се увеличава в ситуация, в който законите стават все по-толерантни.“

През 2010 г. тогавашният губернатор Арнолд Шварценегер подписва закон, с който притежанието на една унция (около 28 г) или по-малко се квалифицира вече като нарушение, а не като дребно престъпление и се наказва с налагане на глоба вместо със затвор.

През 2016 г. калифорнийците гласуват за легализирането на марихуаната за развлечение. Първите магазини, които са получили разрешение да продават наркотика, отварят в началото на 2018 г.

Противниците на декриминализирането или легализирането на канабиса предупреждават, че това ще навреди на общественото здраве, посочвайки най-вече риска от повишена употреба сред тийнейджърите, чийто развиващ се мозък е по-уязвим.

Калифорнийската инициатива изисква продуктите с марихуана да носят етикети, предупреждаващи за потенциалните опасности за здравето, включително и че употребата на марихуана по време на бременността и кърменето може да бъде вредна.

Източник: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/pregnant-women-using-marijuana-rise-new-study-california-relaxes-laws-a8129431.html