телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Бензодиазепините се свързват с повишен риск от Алцхаймер

Бензодиазепините се свързват с повишен риск от Алцхаймер

Бензодиазепините често се предписват за лечение на тревожност и безсъние. Ново изследване показва връзка между употребата им, особено дълготрайната, и развитието на Алцхаймер . То е публикувано в www.thebmj.com и използва данни от застрахователна база данни в Квебек.

Френски и канадски изследователи са идентифицирали 1 700 възрастни хора с Алцхаймер и повече от 7 000 здрави хора за сравнение.

Резултатите от проучването показват, че употребата на бензодиазепини с продължителност от 3 месеца и повече се асоциира с повишен риск от развитие на Алцхаймер. Рискът варира от 43 до 51%.

Силата на връзката нараства заедно с продължителността на употребата. Също така се засилва при употребата на бензодиазепини с продължително действие.

Според авторите тяхното изследване засилва подозренията, че рискът от развитие на деменции от типа на Алцхаймер се покачва при употреба на бензодиазепини, особено при продължителна употреба. Те твърдят, че резултатите им са от голямо значение за общественото здраве поради разпространената употреба на бензодиазепини сред по-възрастните хора и все по-големия брой хора, които страдат от деменция в развитите страни.

Д-р Лиз Култард от Бристолския университет казва, че това изследване предоставя още една причина да се избягва предписването на бензодиазепини за друго освен много кратко облекчение на безсъние или тревожност. В допълнение към краткотрайни когнитивни затруднения, падания и пътни катастрофи, които вече са били асоциирани с употребата на тези медикаменти, това изследване подсказва, че те могат по някакъв начин повишават риска от развитие на Алцхаймер.

Според ръководителя на изследванията в благотворителната организация Alzheimer’s Research UK, д-р Ерик Каран, това изследване показва явна връзка между употребата на бензодиазепини и Алцхаймер, въпреки че е трудно да се прецени каква е причината за тази нея.

Изследователите посочват и слабите страни на своя труд. Едно от ограниченията на това изследване е, че бензодиазепините се използват за лечение на симптоми като тревожност и разстройства на съня, които могат да са ранни индикатори за развитието на Алцхаймер. Тъй като процесите, които водят към Алцхаймер могат да започнат десет години преди да се появят първите симптоми, а изследването проследява употребата в период от 5 до 10 години преди диагнозата, е вероятно заболяването вече да е било факт при някои от употребяващите бензодиазепини.

Също така бензодиазепините имат като страничен ефект проблеми с паметта и е трудно да се прецени кое е причина и кое ефект в изследвания като това. Нужни са още дългосрочни изследвания, за да се разбере същността на тази връзка и причините зад нея.

Източник: http://www.irishexaminer.com/breakingnews/world/benzodiazepines-raises-alzheimers-risk-641553.html