телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Австралийският щат Виктория легализира медицинската марихуана

Австралийският щат Виктория легализира медицинската марихуана

Виктория е първият щат в Австралия, в който медицинската марихуана става легална. Жителите му ще имат достъп до наркотика при „изключителни обстоятелства“, след като парламентът е приел нов закон във вторник.

Деца с тежка епилепсия ще бъдат първата група пациенти, които ще получат достъп от началото на 2017 година според министъра на здравеопазването на щата Джил Хенеси. След това постепенно медицинската марихуана ще стане достъпна за пациенти с ХИВ и в областта на палиативните грижи.

Новият закон е изпълнение на обещание от избирателната кампания на премиера на Виктория, Даниел Андрюс. През октомври той е обявил, че щатското правителство ще легализира медицинската марихуана, казвайки, че е виждал как тя може да промени живота на хората.

Правителството ще създаде Дирекция по медицинската марихуана, която да наблюдава производството и всички клинични аспекти. Тя ще обучава клиницистите и личните лекари относно тяхната роля в предписването на медицинската марихуана, а също и пациентите и техните семейства за приема им в програмата.

Отначало правителството ще осигури продукти с канабис на първата пациентска група. Ключова част от закона е създаването на структури за отглеждане и производство във Виктория, които да са постоянен и надежден източник.

Министърът на земеделието, Джаала Пълфорд, казва, че първият опит за отглеждане скоро ще започне, ще е в малък мащаб и ще бъде под стриктен контрол.

Източник: http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/victoria-becomes-first-australian-state-to-legalise-medical-cannabis-a6981076.html